Nyheter

Ifølge SVs gruppeleder Barham Azadi i Moss har SV vært initiativtaker i flere av lovlighetsklagene. - Vi har snakket sammen, sier han.
Ifølge SVs gruppeleder Barham Azadi i Moss har SV vært initiativtaker i flere av lovlighetsklagene. - Vi har snakket sammen, sier han.

På Robek etter lovlighetsklage: – Mer dramatisk enn vi hadde sett for oss

Statsforvalterne har så langt i år behandlet flere krav om lovlighetskontroll av vedtatte budsjett- og økonomiplaner. Mens de fleste kommunene har sluppet unna med skrekken, endte Moss på Robek.

Publisert Sist oppdatert

Moss ble innmeldt i Robek 8. mai.

– Det ble mer dramatisk enn vi hadde sett for oss, sier SVs gruppeleder i Moss, Barham Azadi.

I januar leverte han og to partikolleger et krav om lovlighetskontroll av årsbudsjett og økonomiplan for 2025–2027 som ble vedtatt i kommunestyret i desember i fjor. 

SV-representantene mente at flertallspartiene hadde vedtatt et budsjett og en økonomiplan med store innsparinger, uten å si hvor og hvordan det skulle kuttes.

– Vi mente at dette var i strid med regelverket, sier Azadi.

– Flaut

Statsforvalteren i Oslo og Viken slår fast at det er avdekket feil ved Moss kommunestyres vedtak. Ifølge Statsforvalteren er det lagt inn store, uspesifiserte innsparinger i økonomiplanen, sett opp mot størrelsen på kommunens disposisjonsfond og framtidige utgiftsøkninger.

«Vi anser den uspesifiserte innsparingen for årsbudsjettet for 2024 til å være av en slik størrelsesorden at budsjettdelen av vedtaket ikke må oppheves som ugyldig. Når det gjelder økonomiplandelen mener vi denne må anses som ugyldig», konkluderer Statsforvalteren.

Statsforvalteren slår samtidig fast at Moss oppfyller kriterier for innmelding i Robek.

– Det er trist og flaut å bli underlagt statlig kontroll, sier Azadi.

Moss kommunestyre har frist til 30. juni med å fatte et nytt vedtak om økonomiplan for 2025–2027.

Moss har havnet på Robek-lista og må nå forberede seg på sterkere statlig kontroll.

Har snakket sammen

Et krav om lovlighetskontroll av et kommunalt vedtak må fremmes av minst tre medlemmer av kommunestyret, ifølge kommuneloven.

Så langt i år har statsforvalterne behandlet flere lovlighetsklager av vedtatte årsbudsjett og økonomiplaner. Lillestrøm, Ullensaker, Nordre Follo, Stjørdal, Horten og Eidsvoll er blant kommunene som har vært under lupen hos statsforvalterne. Flere av klagene omhandler det som omtales som «uspesifiserte innsparinger».

Ifølge SVs gruppeleder i Moss har SV vært initiativtaker i flere av lovlighetsklagene.

– SVs gruppeledere har snakket sammen på tvers av kommunegrenser. Vi har vært ganske sikre på at dette ikke er lov, derfor har vi jobbet systematisk med lovlighetsklager, sier Azadi.

Han mener det var riktig å reagere.

– Vi synes det er riktig å reagere når vi ser høyresiden ta snarveier for å kunne innfri alle valgløftene, sier Azadi.

– Bekymringsverdig

SVs gruppeleder Jørgen Hammer Skogan i Lillestrøm bekrefter at det har vært kontakt mellom gruppeledere på tvers av kommuner. SV i Lillestrøm fremmet krav om lovlighetskontroll sammen med MDG og Rødt.

– Vi reagerte på at det flere steder ble vedtatt budsjett og økonomiplaner med uspesifiserte innsparinger. Det fant vi bekymringsverdig, sier Skogan.

Han tror det er flere enn SV som har snakket sammen.

– Det er jo like stor grunn til å tro at kommuner med borgerlig flertall har snakket sammen, siden flere har valgt å vedta budsjett og økonomiplaner med uspesifiserte innsparinger, sier Skogan.

Slapp unna

Også når det gjaldt Lillestrøm kom Statsforvalteren fram til at plasseringen av innsparingen i budsjettet og økonomiplanen bryter med bestemmelsen i kommunelovens § 28–1. Dermed oppfyller kommunen i utgangspunktet kravet om innmelding i Robek.

Statsforvalteren frarådet likevel innmelding. Det ble blant annet vist til kommunens økonomi og solide disposisjonsfond. Den endelige avgjørelsen ble tatt av Kommunal- og distriktsdepartementet, som kom fram til at Lillestrøm ikke skulle meldes inn i Robek.

– Rigide kriterier

Ordfører Kjartan Berland (H) er glad for at Lillestrøm slapp unna Robek. Han stiller samtidig spørsmål ved om de objektive kriteriene for Robek-innmelding er for rigide.

Ordfører Kjartan Berland (H) er glad for at kommunen slapp unna Robek.

– Slik jeg ser det bør det være anledning, selv med kommuner med god økonomi, å få anledning til å kjøre prosesser med krav til effektivisering og ha uspesifiserte budsjettposter på dette i en videre budsjettbehandling, mener Berland.

Han legger til at han vil ta opp temaet opp med politisk ledelse i departementet. Han vil også ta saken opp med Høyres representanter på Stortinget.

Powered by Labrador CMS