Nyheter

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og resten av regjeringen foreslår at kommunene skal måtte betale tilbake gevinster de får ved digitalisering med statlig hjelp.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og resten av regjeringen foreslår at kommunene skal måtte betale tilbake gevinster de får ved digitalisering med statlig hjelp.

Regjeringen vil kreve tilbakebetaling når kommunene sparer penger

Regjeringen foreslår at kommunene må betale tilbake gevinster de får som følge av statlig hjelp til digitalisering. KS sier det er et nytt prinsipp.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er bekymret for det helt nye prinsippet som her innføres, sier Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør for forskning innovasjon og digitalisering i KS til Kommunal Rapport. 

Nå vil regjeringen at kommunene også skal gi gevinster, som kommunene har etter at staten har betalt for digital infrastruktur, til staten.

Vil kreve tilbakebetaling

Regjeringen forslår i statsbudsjett for neste år en styringsramme for digital samhandling på 1,25 milliarder kroner over seks år. 

Samtidig foreslår regjeringen at kommunene skal betale for statens digitale milliardsatsing ved pålagt gevinstuttak i kommunene.

«Regjeringen vil legge opp til et gevinstuttak fra aktørene som over tid tilsvarer statens kostnader», heter det i statsbudsjettet.

Den digitale samhandlingen består i første omgang av pasientens prøvesvar, pasientens legemiddelliste, pasientens journaldokumenter (dokumentdeling) og pasientens måledata (datadeling for digital hjemmeoppfølging).

KS: – Helt nye premisser

Weidemann Wieland sier at forslaget kan innebære helt nye premisser for finansiering av statlige satsinger.

– I praksis vil det måtte innebære en tilbakebetaling fra kommune til stat, og at det er kommunene som i tillegg til å måtte finansiere egne utviklingsaktiviteter og innføring, også skal finansiere statens egne satsinger over kommunebudsjettet, sier hun.

– I praksis vil innebærer forslaget en tilbakebetaling fra kommune til stat, sier områdedirektør Kristin Weidemann Wieland i KS.

– Vi er bekymret for at kommunene kan bli pålagt finansiering for store statlige program der det er staten som kontrollerer prioritering og kostnader, og der det i neste omgang forventes at satsingen skal betales tilbake av en allerede presset kommunal helse- og omsorgssektor, legger hun til.

KS deler gevinster ved digitaliser i tre kategorier: 

  • Unngåtte kostnader
  • Spart tid 
  • Økt kvalitet

KS mener at det kan bli vanskelig å beregne gevinster.

– Slik vi kjenner programforslaget så langt, er det ikke bredden i de kommunale helse- og omsorgstjenestene som primært vil sitte igjen med gevinstene. De prioriterte tiltakene retter seg først og fremst inn mot legers samhandling med leger. Gevinstene er stor grad samfunnsøkonomiske, så de er ikke enkelt å hente ut i et budsjett, sier Weidemann Wieland.

Forsvarer forslaget

På spørsmål om hva regjeringen vil regne som gevinster, svarer statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) slik på e-post:

–  Det er viktig å slå fast to ting: For det første at gevinstuttaket ikke vil bli høyere enn statens kostnader, og for det andre at gevinstene er beregnet å bli høyere enn kostnadene. Det er i budsjettet foreslått en styringsramme for digital samhandling på 1,25 milliarder kroner over seks år. Gevinstuttaket skal skje over tid, og nytteberegningen som ligger til grunn for satsingen er gjort over mange flere år enn disse seks.

– Hvorfor vil regjeringen innføre dette nye tiltaket?

– Formålet med å trekke inn gevinstene er at ressursene kan brukes på andre tiltak, sier statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen i Helse – og omsorgsdepartementet.

– Satsingen på digital samhandling skal gi gevinster både i form av bedre kvalitet på tjenestene, og bedre bruk av tiden til helsepersonell. Formålet med å trekke inn gevinstene er at ressursene kan brukes på andre tiltak for å forbedre og effektivisere tjenestene. Digitaliseringstiltakene er etterspurt og ønsket av samtlige aktører, sier Rønning-Arnesen.

– KS er bekymret for forslaget. Er det rimelig at kommuner skal betale gevinster til staten? 

– Samhandlingen gir nytte, for eksempel spart tid for å lete etter informasjon, for både kommunale helse- og omsorgstjenester og for sykehusene. Gevinstuttaket skal fordeles på aktørene, ikke bare på kommunene.

Sliter med gevinstrealisering

Kommunale ledere sliter med gevinstrealisering ved digitaliseringer. Ifølge KS sin Arbeidslivsmonitor er dette den største arbeidslivsutfordringen i Kommune-Norge. 

Samtidig beregner kommuner med store gevinster etter digitale investeringer. Trondheim kommune har for eksempel tidligere beregnet at Helseplattformen kan gi en kostnadsreduksjon på 100 millioner kroner. Gevinsten ligger blant annet i å fjerne tidstyver, som å ringe rundt for å innhente opplysninger og dokumentere det samme i flere journaler for en pasient.

Her kan du lese regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år innen helse og omsorg.

Powered by Labrador CMS