Nyheter

Vågan-ordfører Vidar Thom Benjaminsen (H) må få kommunestyret med på upopulære kutt.
Vågan-ordfører Vidar Thom Benjaminsen (H) må få kommunestyret med på upopulære kutt.

To nye kommuner dundrer rett inn på Robek

Av Lofotens seks kommuner vil snart to være på den økonomiske svartelista.

Publisert Sist oppdatert

Fra før er Moskenes inne på Robek. Snart er også Vågan kommune inne. 

Årsaken er at balanseregnskapet for 2023 viser et oppsamlet underskudd på mer enn 3 prosent av driftsinntektene. I fjor gikk driften av Vågan kommune med 75 millioner kroner i minus. Netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter endte på minus 6,7 prosent, viser de endelige Kostra-tallene fra SSB. 

I år styrer de mot 40 millioner kroner i minus.

– Vi er på Robek selv om vi ikke er formelt oppført ennå, sukker ordfører Vidar Thom Benjaminsen (H) i Vågan. 

Spår tøffe tider

Han ser det blir vanskeligere tider framover. Årsaken til elendigheten mener han er at politikerne i de store styringspartiene over mange perioder ikke har villet prioritere.

– Det har vært liten politisk vilje til å ta tunge valg, sier han.

I Nordland er også Meløy, Fauske, Lødingen og Bø på Robek. Vadsø blir Finnmarks sjette kommune på Robek, og gikk 46 millioner i minus i fjor.

Vil se på skolestrukturen

Vågan, med Lofotens hovedstad Svolvær, har litt under 10.000 innbyggere. Rundt 1.000 av dem er skoleelever, og kommunen har ni skoler. To av skolene er store, flere er små. Vågan har nettopp bygd to skoler med under 20 elever på hver, med en halv times reisevei mellom dem.

– Vi bruker altfor mye penger på oppvekst, men vi har fått et vedtak om å se på ungdomsskolestrukturen. Noe annet var det ikke flertall for, sier Benjaminsen.

Privatisering av veier ble også nedstemt. Under budsjettbehandlingen i desember i fjor, ble det derimot flertall for å legge ned Svolvær omsorgssenter, og i stedet samle demensomsorgen ved Marithaugen sykehjem. Nylig la kommunedirektøren fram en lang liste med kuttforslag. Blant forslagene som har vakt mest motbør lokalt, er forslaget om å spare 37.000 kroner årlig ved å kutte dessert til demenspasienter.

Vadsø på Robek

– Hos oss kom det økte pensjonsutgifter og høyere utgifter på ressurskrevende tjenester. Samtidig ser vi at vi ikke får ned bruken av vikartjenester. Summen av dette gjør at underskuddet ble så stort som det ble, forteller ordfører Wenche Pedersen (Ap) til iFinnmark.

Netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter i Vadsø var på minus 4,5 prosent i 2023.

Powered by Labrador CMS