Nyheter

Andøy-ordfører Kjell-Are Johansen (Ap) sier det er best å ta ondet ved roten. Her er han fotografert da han ble innsatt som ordfører høsten 2023.
Andøy-ordfører Kjell-Are Johansen (Ap) sier det er best å ta ondet ved roten. Her er han fotografert da han ble innsatt som ordfører høsten 2023.

Tømte fond, ender likevel på Robek

Selv etter at Andøy skrapte fondene tomme, gjensto et udekket merforbruk på 13,8 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Nå ender Andøy på den økonomiske svartelista, siden de ikke klarer å dekke inn merforbruket over to år, slik kommuneloven sier.

– Det var ventet, etter vedtaket vi gjorde om regnskapet fra 2023. Som ordfører synes jeg det er bedre at vi kommer på Robek nå, enn å skyve det til seinere, sier ordfører Kjell-Are Johansen (Ap).

Må tilpasse tilbudet

I 2023 endte driften av Andøy kommune med -35,2 millioner kroner, viser årsregnskapet. Det tilsvarer et netto driftsresultat på -6 prosent. Etter at kommunen hadde brukt opp det den hadde av disponible fond, gjensto et udekket merforbruk på 13,8 millioner kroner.

Etter 1. tertial mente kommunedirektør Andreas Jordell det var urealistisk å tro at Andøy ville klare å dekke inn merforbruket i løpet av to år, slik kommuneloven sier. Han så utgangen av økonomiplanperioden – 2027 – som et mer sannsynlig scenario. 

– Jeg tror jeg leder Nordens mest spennende kommune, med satsing innen romfart, landbasert lakseindustri, Forsvaret og reiseliv. Det tar tid å bygge opp ny virksomhet. Nå må vi prøve å tilpasse tilbudet til antall innbyggere og heller utvide etter hvert som vi blir flere, sier Johansen.

Glemte lønnsøkning

I årsrapporten for 2023 skriver kommunedirektøren at sektorene oppvekst og kultur samt helse og mestring står for 77 prosent av det totale merforbruket. Det skyldes blant annet at det ikke var lagt inn penger til lønnsøkning i budsjettet. 

Lønnsøkningen på 5,5 prosent tilsvarte 12,3 millioner kroner for Andøy kommune.

– Vi politikere burde kanskje sett det. Men vi så ikke det i et rammebudsjett. Det at administrasjonen ikke legger inn lønnsøkning i budsjettet, skal i utgangspunktet ikke være mulig. Det har de fått tilbakemelding på, sier Johansen.

Ligger an til nytt minus

Etter 1. tertial anslo kommunedirektøren at driften av Andøy vil ende i et merforbruk på 31 millioner kroner i år. Kommunedirektøren kom med forslag til budsjettreduksjoner, men skrev til kommunestyret at han ikke så annen utvei enn å tappe Andøy Energi Holding As for 25 millioner kroner for å få driften i balanse.

Det sa kommunestyret nei til under junimøtet. De opprettholdt også driften av et legekontor og en barnehage. Derimot ba de kommunedirektøren straks planlegge og gjennomføre tiltak som reduserer kommunens lønnsutgifter, slik at stillingskutt får helårsvirkning fra 2025.

– Regnskapet for 2024 ville gått i balanse. Men vi ville vært like dårlig stilt i 2025. Det er et fond vi har for å støtte opp næringsvirksomhet så vi i neste omgang får nye innbyggere og flere skatteinntekter. Hvis vi bruker opp sparepengene, skyver vi bare problemene foran oss. Vi må ta ondet ved roten nå, sier Johansen.

Han sier at Andøy blir nødt til å sentralisere tjenester framover for å utnytte personalressursene bedre. Om nødvendig også bygge nytt for å få det til.

Powered by Labrador CMS