Nyheter
- Utenlandske aksjer gir bedre avkastning
- I tre år har vi hatt penger i aksjefond med utenlandske aksjer. Det har gitt bedre avkastning enn norske aksjefond, sier rådmann Asbjørn Schei i Førde.
Aud Viken, ordfører i Førde. (Foto: Ole M. Melgård.) |
Schei har ingenting til overs for Kommunaldepartementets nye forslag om å forby kommunene å investere i utenlandske aksjer. Førde har de siste tre årene hatt 10 millioner kroner de har plassert i forskjellige fonds. Fonds med utenlandske aksjer har gitt best uttelling.
Saken er ekstra aktuell for kommunen nå. De har, som så mange andre, solgt energiaksjer og vurdere hvor de 74 millionene skal plasseres. Politikerne har bestemt at pengene skal settes på bok til bruk for framtidige generasjoner. Hvilke fonds pengene skal plasseres i vurderes fortløpende. Fondsforvaltere og andre pengeplasserere står i kø for å presentere seg. Kommunen har gitt seg selv en måned på å avgjøre det. Foreløpig står pengene på god rente i den lokale sparebanken.
Formannskapet i Førde har bestemt at 14 millioner av beløpet skal investeres i bank eller kortsiktige rentepapirer. Rentene skal hvert år legges til kapitalen. Rundt 10 prosent kan hvert år brukes når budsjett og økonomiplan snekres.
De resterende 60 millioner skal plasseres med ett tidsperspektiv på fem år i aksjer, obligasjoner, bank eller rentepapirer. Aksjedelen skal ikke overstige 50 prosent, og hovedsakelig skal det brukes aksjefond.
Bredbånd- Ja, det er nesten verre å ha penger enn ikke å ha det, sier ordfører Aud Viken (Ap). Hun ser klart at politikerne kan få et «oljefondproblem». Førde kommune har et stramt driftsbudsjett, og dersom det blir mange uløste oppgaver, vil presset på energipengene bli stort.
- Jeg synes det er viktig å spare pengene. Vi vet ikke hvordan energibransjen vil utvikle seg. Kanskje må vi bruke dem på å kjøpe oss inn i noe annet. Eller kanskje må vi investere i bredbånd for å gjøre næringslivet vårt konkurransedyktig. Jeg mener pengene må brukes for å sikre distriktet interessante arbeidsplasser, sier Viken.