Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier barnevernet har plikt til å varsle politiet hvis de frykter at deres involvering kan utløse en bortføring. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier barnevernet har plikt til å varsle politiet hvis de frykter at deres involvering kan utløse en bortføring. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rapport: Barnevernet utløser utsending av somaliske barn

Flere norsksomaliske foreldre sender barna sine til utlandet like før eller rett etter et vedtak fra barnevernet, viser en rapport fra Politidirektoratet.

Ifølge  Aftenposten bekrefter Politidirektoratet i en hemmeligstemplet rapport at somaliske barn og ungdommer er blitt sendt til såkalte koranskoler i afrikanske land i saker der barnevernet har vært involvert.

Det var etter et hastemøte som daværende innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kalte inn til i fjor høst, at Politidirektoratet ble bedt om å kartlegge hvordan norsk politi følger opp somaliske barn som sendes ut av landet. NRK hadde nettopp avdekket at minst ti norske barn var blitt sendt til skoler i Somalia, og at flere var blitt utsatt for overgrep og vold.

I redegjørelsen som ble sendt til Justisdepartementet før jul, fastslår Politidirektoratet at svært få slike saker blir anmeldt. Direktoratet kjenner bare til tre tilfeller der foreldre er blitt anmeldt for å ha sendt barna til Somalia. I redegjørelsen fastslås det dessuten at både lokalt politi og barnevernet må jobbe konstruktivt inn mot somaliske miljøer for å bygge tillit.

«Dette er viktig blant annet fordi man erfarer at barn blir sendt ut av Norge rett før barnevernet fatter vedtak om plassering», heter det i redegjørelsen, som Aftenposten har fått tilgang til. Ifølge avisen har flere av sakene i kartleggingen sammenheng med barnevernets involvering.

Listhaug sier barnevernet har plikt til å varsle politiet hvis de frykter at deres involvering kan utløse en bortføring. 

– Det er helt klart at vi trenger klare føringer som sørger for at barnevern og politi snakker godt sammen. Vi kan ikke la barn bli sendt ut av landet uten å ha gjort alt vi kan for å forhindre det, sier justisministeren.

(©NTB)