Barnevernsansatte mest utsatt for trusler

Barnevern. Ansatte i kommunalt barnevern er de som er mest utsatt for trusler, sjikane og hatytringer på nett i forbindelse med arbeidet sitt, viser en ny undersøkelse.
Nesten hver fjerde (23 prosent) som arbeider i kommunalt barnevern, sier at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for en eller annen form for netthets. Ill.foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Undersøkelsen er gjennomført blant medlemmene i Fellesorganisasjonen (FO), som er fagforeningen og profesjonsforbundet for om lag 28.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere.

– Dette er en alvorlig belastning på arbeidsmiljøet. I tillegg til det krevende arbeidet dette er i seg selv, så skal de også ha dette som en belastning, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til Dagbladet.

Nesten hver fjerde (23 prosent) som arbeider i kommunalt barnevern, sier at de i løpet av det siste året har blitt utsatt for en eller annen form for netthets. Sjikane, trakassering, trusler og krenkelse av privatlivets fred forekommer hyppigst.

For fire år siden viste en undersøkelse som forskningsstiftelsen Fafo laget, at 56 prosent av de ansatte i barnevernet ble utsatt for vold eller trusler i løpet av et år.

I tillegg kommer det i den nye undersøkelsen fram at 65 prosent av ansatte i kommunalt barnevern kjenner til at kolleger eller ledere har blitt hetset på nett. Videre oppgir nesten hver femte ansatte at de har vurdert å slutte på grunn av dette.

– Den ytterste konsekvensen blir at vi mister grunnlaget for å rekruttere og beholde medarbeidere. Dette er et yrke hvor vi er hundre prosent avhengige av å ha trygge og erfarne ansatte, sier Kvisvik.

Av alle som er utsatt for netthets, sier bare 17,5 prosent at forholdet er politianmeldt.

– Grunnen kan være at vi har et klima som sier at dette her må du bare tåle, og at det er en del av arbeidets art. Noen prøver kanskje innledningsvis å bagatellisere det, helt til det er en så stor psykisk og sosial belastning at de ikke orker mer, tror Mimmi Kvisvik.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.