Barnevernstjenesten i Arendal har gått fra kaos til kontroll

Podkast. Høyt sykefravær, interne konflikter, underbemanning og saksbunker som vokste. Slik var det i barnevernstjenesten i Arendal for to år siden. Politikere og administrasjon tok grep og fikk snudd utviklingen. Hør denne podkasten fra Arendalsuka om hvordan det skjedde.

Barnevernstjenesten hadde et sykefravær på 35 prosent på det verste. Folk sluttet. Det var ingen felleskultur. Arbeidsmiljøet var elendig. Fylkesmannen dokumenterte fristbrudd på flere områder. De sårbare barna i Arendal fikk ikke de tjenestene de hadde krav på. Barnevernstjenesten var en organisasjon i krise.

– Må ta tak i problemene

Rådmann og politikere tok grep, engasjerte ekstern hjelp til å kartlegge problemene, og til senere å hjelpe til med oppryddingen. Verdibasert ledelse er ett stikkord for endringen. Og selvfølgelig flere stillinger, og en felles forståelse av hva som er problemet.

– Lær av Arendal. Det vil jeg si til andre kommuner med liknende problemer i barnevernstjenesten. Det er så viktig at politikere og administrasjon bryr seg og tar tak i problemene i barnevernet. Barnevernsleder kan ikke klare det alene.

Det sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufetat). Hun har fulgt med Arendals forvandling gjennom de siste to årene, og er tilstede på Arendalsuka for å høre historien om barnevernstjenesten som tok skjea i en annen hånd.

Hun sier rådmann Harald Danielsens erkjennelse er viktig å merke seg. Og den erfarne rådmannen sa følgende om barneverntjenesten:

– Som rådmann har jeg holdt meg litt unna barnevernstjenesten fordi den er styrt direkte av egen lov. Det samme gjelder politikerne. Men det er det ingen grunn til. Vi må behandle barnernevarnstjenesten som en hvilken som helst kommunal tjeneste. Det er normalt at det er konflikt rundt barnevernssaker, og at mange har synspunkter når barn blir fjernet fra foreldrene. Hvis politikere og administrasjon da ikke vet hvordan barnevernet jobber, får vi problemer.

Ennå ikke i mål

Barnevernet i Arendal har 46 stillinger, og har det mye bedre enn for to år siden. Barnevernsleder er Iris Olsen. Nina Jentoft (Ap) er bystyrepolitiker og har ledet en tverrpolitisk gruppe med ansatte og hovedverneombud som har fulgt omstillingen i barnevernet. Torill Skår er kommunalsjef innen området helse og levekår. Disse tre hører du i denne podkasten.

Og Arendal er ikke i mål – et mål som sier at de skal være Norges beste barnevernstjeneste. Fraværet er på 11 prosent. De er ikke fulltallige. Men Fylkesmannen er fornøyd. Og de har fått kontroll og hodet over vannet med tanke på arbeidsoppgavene.

 

 

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.