Minst 28 overgrepssaker i skoler og barnehager i 2017

Oppvekst. I 2017 var det minst 28 overgrepssaker der ansatte i norske skoler og barnehager var siktet, tiltalt eller dømt for overgrep mot barn, melder Utdanningsnytt.
Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, sier det er vanskelig å avsløre overgripere i skolen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

De 28 sakene i 2017 er en svært markant økning fra snittet på cirka elleve saker per år i sjuårsperioden 2010 til 2016, ifølge  Utdanningsnytt

Sakene fra 2017 gjelder 18 ansatte i skole og ti barnehageansatte. Antall dommer i 2017 endte på 16. Snittet for de sju foregående årene er ni dommer per år.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sier overgripere i skolen kan være svært vanskelige å avsløre. Ingen skoler eller barnehager har noen garanti for at dette ikke kan skje hos dem, mener han. 

– Derfor er forebygging så viktig. Vi må ha høy oppmerksomhet og hele tiden opptre slik at vi støtter barn og elever til å si fra, sier Handal.

Leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Laila Søndrol, sier omfanget av anmeldte seksuelle overgrep mot barn har hatt en kraftig økning de siste årene. 

– Overgrep mot barn begås hver eneste dag på de stedene barn oppholder seg, også i barnehager og på skoler. Det er grunn til å tro at det fremdeles er store mørketall på området, sier hun.

Økningen i registrerte saker med overgrep mot barn kan ha flere årsaker.

– Mer åpenhet rundt seksuelle overgrep og lavere terskel for å anmelde kan være en årsak. De internettrelaterte overgrepssakene, hvor en enkelt gjerningsperson kan nå ut til flere hundre fornærmede, tilskrives en del av økningen, sier Søndrol.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.