Kraftig vekst i bygging og salg av nye boliger, viser nye tall fra Boligprodusentenes Forening. Bildet er fra Sandnes. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Kraftig vekst i bygging og salg av nye boliger, viser nye tall fra Boligprodusentenes Forening. Bildet er fra Sandnes. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kraftig boligvekst

Det ble startet bygging av 50 prosent flere boliger i andre kvartal i år sammenliknet med samme periode i fjor. Salget av nye boliger steg med 21 prosent.

Det betyr at det er igangsatt bygging av 29.000 nye boliger det siste året, viser tall fra i Boligprodusentenes Forening som ble lagt fram i dag.

– Det er leiligheter som står for hele økningen. Eneboliger og småhus ligger på samme nivå som i fjor, sier administrerende direktør Per Jæger.

Utviklingen i andre kvartal i år er den beste som er målt siden statistikkføringen begynte i 1999.

Sterke tall

De sterke kvartalstallene bidrar også til at halvårstallene viser 35 prosent vekst i igangsettingen og 26 prosent vekst i salget av nye boliger sammenliknet med andre halvår i fjor.

Utviklingen synes å stå i tydelig kontrast til boligprodusentenes gjentatte påstander om at myndighetene er for dårlige til å legge til rette for boligbygging, at de bidrar til å drive kostnadene opp og at det hvert år bygges tusenvis av for få boliger.

Boligvalgkamp

Men Jæger påpeker at veksten i boligbyggingen er størst i Oslo og Akershus, selv om forholdet mellom behov og tilbud fortsatt ikke er helt likt. I resten av landets kommuner og byer er boligpolitikken fortsatt for dårlig, ifølge Jæger, som ønsker seg boligbygging som sentral valgkampsak.

– Til tross for gode igangsettingstall i juni, ligger mange kommuner langt bak det de burde ha bygget. Det er spesielt mange byer som henger etter. Vi oppfordrer alle kommunepolitikere til å sette boligbygging på agendaen i kommunevalgkampen, avslutter Jæger.

(©NTB)