Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener avgjørelsen om å sette Fylkesmannens innsigelse til side vil sikre en positiv utvikling av akvakulturnæringen i Lenvik og sjømatregionen Senja. Foto: Lisa Rypeng
Kommunal- og moderniseringsdepartementet mener avgjørelsen om å sette Fylkesmannens innsigelse til side vil sikre en positiv utvikling av akvakulturnæringen i Lenvik og sjømatregionen Senja. Foto: Lisa Rypeng
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ja til oppdrett i vandringsrute for laks

Kommunalminister Jan Tore Sanner setter Fylkesmannen i Troms sin innsigelse til side og gir tommelen opp for nye områder for sjømatproduksjon i Nord-Norge. Arbeidsplasser er begrunnelsen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjenner nye områder for akvakultur ved Skårliodden og Durmålsvika i Lenvik kommune. I vedtaket heter det at: 

“Departementet har vektlagt at videre drift ved Skårliodden og Durmålsvika vil sikre en positiv utvikling av akvakulturnæringen i Lenvik og sjømatregionen Senja.” 

 – Jeg har lagt vekt på lokaldemokratiet og kommunens ønske om å videreutvikle sjømatnæringen, utdyper kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på departementets hjemmesider.

Frykter rømt oppdrettslaks og lus

I forbindelse med arbeidet med kystsoneplan for 13 kommuner i Midt- og Sør-Troms, fremmet Fylkesmannen i Troms innsigelser til seks foreslåtte oppdrettslokaliteter, deriblant Skårliodden og Durmålsvika i Lenvik. Fylkesmannen begrunnet innsigelsen med hensynet til villfiskbestandene og faren for rømt oppdrettslaks og spredning av lakselus. Fylkesmannen frykter permanent drift vil føre til alvorlig irreversibel skade på nasjonalt viktig naturmangfold.

Det gjør også Klima- og miljødepartementet (KLD), som i sin uttalelse av 1. juni i år viser til at området det er snakk om ligger i vandringsruten for flere viktige bestander av laksefisk, og oppdrettsvirksomhet her vil ifølge departementet utgjøre en betydelig tilleggsbelastning på bestander som fra før er sterkt påvirket av oppdrettsvirksomhet.

Vektlegger arbeidsplasser

Kommunaldepartementet har på sin side lagt vekt på arbeidsplassene lakseoppdrett gir.

– Det er viktig å beholde arbeidsplassene knyttet til de aktuelle anleggene, og anleggene vil også legge et viktig grunnlag for videre utvikling for havbruk i Troms, sier Jan Tore Sanner.

– Samtidig er det viktig å ivareta hensynet til villaksen og de forhold Fylkesmannen tar opp i sin innsigelse knyttet til lus og rømning. Jeg forutsetter at de konkrete kravene til dette ivaretas gjennom konsesjonsbehandlingen av tillatelsene etter akvakulturloven, sier Sanner.

Skal produsere fem ganger mer

Kampen om kystarealene har tilspisset seg etter at regjeringen erklærte ekspansjon i havbruksnæringen. Målet er å produsere fem ganger så mye i oppdrettsnæringen i framtiden, fra 1 million tonn i 2010 til 5 millioner tonn i 2050. Det krever mer plass, noe som gir flere konflikter langs kysten.

I kystplanen for Midt- og Sør-Troms legges det opp til en økning fra 62 til 82 lokaliteter for akvakultur, fordelt på 13 kommuner.