Nyheter

Kryptovault må avslutte kryptoutvinningen fra datasenteret i Stokmarknes, dersom Statsforvalterens vedtak ikke overprøves. Her fra et tidligere besøk hos Kryptovault i Hønefoss, der selskapet holder til i et permanent anlegg. Bildet viser ansatte som monterer nye maskiner.
Kryptovault må avslutte kryptoutvinningen fra datasenteret i Stokmarknes, dersom Statsforvalterens vedtak ikke overprøves. Her fra et tidligere besøk hos Kryptovault i Hønefoss, der selskapet holder til i et permanent anlegg. Bildet viser ansatte som monterer nye maskiner.

Grunneier vil saksøke staten for å få drive datasenter

Hadsel kommune vil kaste ut et datasenter fordi det driver i strid med arealformålet industri. Nå varsler eieren søksmål mot Kommunaldepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Faller datasentervirksomhet inn under arealformålet «industri»? Etter mye om og men sa Statsforvalteren i Nordland 7. juli nei.

Dermed har Hadsel kommune hjemmel for å stanse kryptoutvinningen som foregår ved et datasenter i Stokmarknes – på et område regulert til industri.

Nå varsler selskapet som eier tomten, Handelsbygg Meløy Stokmarknes AS, søksmål mot staten. 

I et brev til Kommunal- og distriktsdepartementet 17. juli skriver selskapets advokat at Statsforvalterens vedtak er ugyldig og må gjøres om. Begrunnelsen er at det bygger på en feil og innsnevret forståelse av hva som omfattes av arealformålet «industri». 

Advokaten ber departementet ta stilling til kravet innen 14. august.

Først ja, så nei

Administrasjonen i Hadsel sa først ja da Handelsbygg Meløy Stokmarknes AS søkte om tillatelse for opparbeidelse av vei, vann, avløp og midlertidige modulbygg for datasentervirksomhet våren 2022. Dermed startet virksomheten opp.

Etter naboklager havnet saken på formannskapets bord. Formannskapet sa nei i juni 2022, begrunnet i at tiltaket ikke var i tråd med arealformålet «lett industri». Da grunneieren klagde på vedtaket, havnet saken i en runddans mellom kommunen og Statsforvalteren.

Statsforvalteren i Nordland mente først at datasentervirksomhet var å regne som lett industri – og dermed i tråd med reguleringsplanen. Etter at Kommunal- og distriktsdepartementet kom med en ny lovtolkning i februar i år, endret Statsforvalteren oppfatning. Nå var begrepet «industri» forbeholdt produksjon av varer.

«Etter departementets oppfatning er det rette arealformålet næringsbebyggelse i kommuneplanens arealdel og annen næring i reguleringsplan», går det fram av departementets tolkning.

Avskjed på grått papir

Hadsel kommune har nå sendt ut forhåndsvarsel til grunneieren om pålegg om opphør av bruk, forbud mot fortsatt virksomhet og stansing av arbeid. Kommunen har også sendt ut forhåndsvarsel om tvangsmulkt, dersom ikke datasentervirksomheten er stanset innen 31. juli.

Området eies av Handelsbygg Meløy Stokmarknes AS, men leies ut til Stokmarknes Datasenter AS, som igjen har leid det ut til Kryptovault AS.

Grunneierens advokat har i et brev bedt Statsforvalteren i Nordland om utsatt iverksettelse av vedtaket, begrunnet i søksmålsvarslet.

Advokaten viser til at grunneier og utleier har investert 15 millioner kroner, mens leietaker Kryptovault har investert 50 millioner kroner for etablering av datasenteret. Full stans vil få alvorlige konsekvenser for selskapenes økonomi, påpeker advokaten.

I brevet til Statsforvalteren i Nordland skriver advokaten at Statsforvalterens kuvending ser ut til å komme av at den sittende regjering vurderer datasentre annerledes enn den forrige regjeringen. Og at det innebærer en rettslig uklarhet.

«Saken reiser prinsipielle rettslige spørsmål av betydning for datalagringsindustrien som det er samfunnsmessig viktig å få avklart», heter det i brevet.

Powered by Labrador CMS