Nyheter

Ordfører Line Spiten (H) i Kongsberg tar saken til kommunalministeren. - Hvis det er denne linjen Statsforvalteren vil legge seg på i alle plansaker framover, så betyr det full stopp i samfunnsutviklingen.
Ordfører Line Spiten (H) i Kongsberg tar saken til kommunalministeren. - Hvis det er denne linjen Statsforvalteren vil legge seg på i alle plansaker framover, så betyr det full stopp i samfunnsutviklingen.

Mener Statsforvalterens byggestopp vil få store konsekvenser

– Full byggestopp i Kongsberg vil få store konsekvenser for forsvarsindustrien, hevder ordfører Line Spiten (H) i Kongsberg.

Publisert Sist oppdatert

Et enstemmig kommunestyret i Kongsberg trosset onsdag 15. mai Statsforvalterens innsigelse og vedtok reguleringsplanen for Moane vest med 19 boliger. 

Innsigelsen er begrunnet med manglende overholdelse av rensekrav for avløpsvann.

Meklingen 17. april førte ikke fram. Med kommunestyrets vedtak går saken dermed videre til avgjørelse hos kommunalminister Erling Sande (Sp). 

Ordføreren i Kongsberg forventer en rask avklaring av det hun oppfatter som en prinsipiell sak.

– Saken er kritisk for samfunnsutviklingen lokalt og også for nasjonale interesser. Utfallet vil få store konsekvenser for forsvarsindustrien her og dens behov for mer arbeidskraft, sier Spiten til Kommunal Rapport.

Sandes avgjørelse kan også få betydning for andre kommuner, som har fått underkjent byggeplaner som følge av dårlig avløpsrensing.

– Forsettlig lovbrudd 

Problemet med det nye boligfeltet utenfor Kongsberg sentrum er at avløpsvannet skal gå til Sellikdalen renseanlegg. Det har avvik fra krav om sekundærrensing, er overbelastet og er ikke bygget for å rense organisk stoff. Påkoblingen vil derfor være i strid med forurensingsregelverket og medføre miljørisiko, ifølge Statsforvalteren.

«Så lenge Kongsberg kommune ikke overholder krav til utslipp, vil ethvert nytt påslipp av nye abonnenter til avløpsanlegget bli betraktet som et forsettlig brudd på tillatelsen og en økning i ulovlige utslipp», skriver den i protokollen fra meklingsmøte med kommunen 17. april.

Statsforvalteren mener innsigelsen kan løses ved at kommunen tar inn rekkefølgebestemmelser i planen, som innebærer at boligene ikke kan tas i bruk før avløpsløsningen er i tråd med regelverket. 

I praksis betyr det at de må vente til oppgraderingen av Sellikdalen renseanlegg er fullført, etter planen i mars 2029.

Stopper forsvarsplaner?

For Kongsberg kommune dreier saken seg om mye mer enn de 19 boligene på Moane vest. Byens forsvarsindustri er i sterk vekst. Hjørnesteinsbedriften Kongsberg Teknologipark AS planlegger et nytt industri- og kontorkompleks i byen med over 2.000 ansatte. 

– Vi har 5.000 industriarbeidsplasser, og skal få 2.000 nye. Vi ønsker at en stor del av dem skal bo i kommunen. Hvis det er denne linjen Statsforvalteren vil legge seg på i alle plansaker framover, så betyr det full stopp i samfunnsutviklingen i Kongsberg, sier ordføreren.

Hun mener dette også vil stride med regjeringens egne ambisjoner for Forsvaret, slik de er beskrevet i den nye langtidsplan for Forsvaret og revidert nasjonalbudsjett. 

– Mye av forsvarsmateriellet skal produseres på Kongsberg, påpeker Spiten.

– Statsforvalteren har ikke gått opp i helikopter, men bare forholdt seg til faglige utfordringer knyttet til utslipp til Oslofjorden. Som kommune skal vi levere på hele samfunnsoppdraget og sørge for samfunnsutvikling. Når Statsforvalteren ikke ser dette, må departementet løse saken.

Ingen selvkritikk

– Dere er veldig bakpå med avløpsrensing. Er dette ris til egen bak?

– Hadde vi hatt sekundærrenseanlegg nå, så hadde vi fortsatt ikke nitrogenrensing. Da hadde vi vært like langt. Vi er så framme i skoene, som vi kan være. 

Sellikdalen renseanlegg i Kongsberg oppfyller ikke dagens rensekrav. Nytt renseanlegg med sekundær- og nitrogenrensing skal etter planen stå klart i mars 2029.

– Med sekundærrensing ville dere oppfylt dagens rensekrav. Tar dere ikke noe selvkritikk?

– Vi gjør det vi kan nå. Vi bygger nytt renseanlegg som skal stå klart i 2029 og gjør avbøtende tiltak på ledningsnettet.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har nylig skjerpet sin innsigelsespraksis og har også fremmet innsigelser mot utbyggingsplaner i Lier og Eidsvoll, begrunnet i manglende oppfyllelse av rensekrav. 

Bakgrunnen er den dårlige miljøtilstanden i Oslofjorden, og behovet for å redusere tilførslene av næringsstoffer fra avløpsvann og jordbruk. 

Godtok økte utslipp i Hurum

Det vakte oppsikt da Klima- og miljødepartementet i februar ga sprengstoffprodusenten Chemring Nobel i Hurum i Asker tillatelse til å øke produksjonen - og dermed utslippene av nitrogen - betydelig. 

Dette til tross for at utslippsøkningen vil kunne påvirke tilstanden i Oslofjorden negativt. Beslutningen ble begrunnet med krigen i Ukraina, og at det er stort behov for å etterfylle Norges ammunisjonslagre. 

Virksomheten på Hurum har stor betydning for norsk forsvarsevne, framholdt klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Miljødirektoratet har nylig anbefalt departementet å endre bedriftens utslippstillatelse, med nye krav og utslippsgrenser, i tråd med nye opplysninger. 

Powered by Labrador CMS