Nyheter

Når byggforskriften endres 15. mars blir det på visse vilkår tillatt å bygge nytt i Øvre Eidfjord, selv om det ligger i fareområdet for skred fra Tussafoten. Det ustabile fjellpartiet i Eidfjord overvåkes kontinuerlig av NVE.
Når byggforskriften endres 15. mars blir det på visse vilkår tillatt å bygge nytt i Øvre Eidfjord, selv om det ligger i fareområdet for skred fra Tussafoten. Det ustabile fjellpartiet i Eidfjord overvåkes kontinuerlig av NVE.

Nå åpner regjeringen for bygging i rasutsatte bygder

Kommunalministeren åpner for utbygging i fareområder nær ustabile fjellområder som Mannen i Rauma og Tussafoten i Eidfjord.

Publisert Sist oppdatert

– Endringene vil legge til rette for videre utvikling og verdiskapning for lokalsamfunn som kan bli rammet av naturfarer, samtidig som personsikkerheten er ivaretatt, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

Kan gjenoppbygge etter brann

Endringene trer i kraft 15. mars og har vært på høring i regi av Direktoratet for byggkvalitet. Hensikten er å fjerne unødvendige hindringer for utvikling i områder som kan bli berørt av fjellskred eller flodbølge utløst av fjellskred. 

For Eidfjord kommune er dette gode nyheter, ifølge ordfører Anders Vatle (Sp).

– Dette betyr at grenda Øvre Eidfjord får lov til å utvikle seg tilnærmet normalt. Det gir huseiere sikkerhet for at de kan bygge opp igjen huset hvis det brenner, og bønder får lov til å videreutvikle gården sin, ikke bare male, sier han til Kommunal Rapport.

– Tryggere enn andre steder

Tussafoten i Eidfjord er ett av ni ustabile fjellpartier i Norge som overvåkes kontinuerlig av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Ifølge NVE beveger det seg opp mot 8 cm. per år og har et volum på opptil 13 millioner kubikkmeter. 

«Store deler av Øvre Eidfjord kan rammes direkte ved skred fra Tussafoten. Deler av skredmassene kan gå i Eidfjordvatnet og forårsake en mindre flodbølge», skriver NVE på sin nettside.

Ordføreren er ikke redd for at endringene i byggeforskriften (TEK17) vil gå ut over sikkerheten. 

– Med kontinuerlig overvåking er det tryggere her, hvor vi vet når skredet kommer, enn i andre områder, som ikke er overvåket, sier han.

Ifølge Vatne kommer regelendringene på et gunstig tidspunkt for Eidfjord, siden de er i gang med rullering av kommuneplanens arealdel. Deres store problem er at de har knapphet på areal som kan bebygges. 

– 90 prosent av arealet ligger mer enn 900 meter over havet. Når vi trekker fra områder utsatt for flom, fjellskred og flodbølge er det ikke mye igjen.

Krav tilpasses risikoen

Dagens byggeforskrift stiller ulike vilkår for utbygging i fareområder, avhengig om området er utsatt for direkte fjellskred eller flodbølge utløst av fjellskred. Dette gjelder selv om personsikkerheten er like godt ivaretatt.

Nå endres dette, slik at disse fareområdene blir likestilt i forskriften. 

Fram til nå har det vært samme krav for utbygging i fareområder med lav risiko, som i fareområder med høyere risiko. Nå blir vilkårene mer tilpasset risikoen, ifølge Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD).

– Det er behov for et mer differensiert regelverk, mener kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

– I dag er det kartlagt og etablert overvåking av flere områder som kan være utsatt for flodbølge som følge av fjellskred, men der risikoen er lav. Gjeldende krav til sikkerhet mot fjellskred er ikke tilpasset slike områder. Det er derfor behov for et mer differensiert regelverk, sier Gjelsvik.

Har avdekket flere faresoner

NVE og Direktoratet for beredskap og samfunnssikkerhet (DSB) ga i hovedsak støtte til endringene i høringsrunden.

I pressemeldingen gir KDD følgende bakgrunn for de endringene som nå foretas i byggeforskriften (TEK17):

  • 2006: En vurdering av de ustabile fjellpartiene Åkernes (Stranda) og Hegguraksla (Norddal, nå Fjord) stanset videre utvikling i flere kommuner langs Storfjorden på Sunnmøre.
  • 2009: Byggereglene ble endret slik at det ble mulig å bygge i slike områder der NVE har etablert system for overvåking, varsling og evakuering. 
  • Kartlegging av ustabile fjellpartier har senere avdekket flere faresoner for fjellskred, men der risikoen er mye lavere enn i Storfjorden. Dette gjelder blant annet for ustabile fjellpartier rundt Sørfjorden.

Kan rammes direkte

Departementet peker på at det også er flere områder som kan bli rammet direkte av fjellskred, og ikke bare indirekte av flodbølgen som følger skredet. Dette gjelder blant annet ved Mannen i Rauma kommune og Tussafoten i Eidfjord kommune.

Dagens regelverk stiller ulike krav til bygging, avhengig om området er utsatt for direkte fjellskred eller flodbølge, selv om personsikkerheten er like godt ivaretatt.

Nå endres dette, slik at disse områdene blir likestilt i forskriften.

Ifølge departementet vil forskriftsendringen også medføre at vilkårene for å tillate utbygging, blir mer tilpasset risikoen i området. 

Regjeringen gjør også en endring i sikkerhetskravene mot flom. I byggeforskriften er disse i dag koblet til storulykkeforskriften. Regjeringen fjerner denne koblingen.

Powered by Labrador CMS