Nyheter

Askøy-ordfører Siv Høgtun (H) (t.v.) og Moss-ordfører Hanne Tollerud (Ap) har bidratt i utviklingen av det nye framtidsverktøyet. I midten fagleder Henrik Dons Finsrud, KS.
Askøy-ordfører Siv Høgtun (H) (t.v.) og Moss-ordfører Hanne Tollerud (Ap) har bidratt i utviklingen av det nye framtidsverktøyet. I midten fagleder Henrik Dons Finsrud, KS.

Se i krystallkula. Hva vil skje med din kommune i 2040?

KS lanserer et nytt fremtidsverktøy som gjør det mulig å se hvordan din kommune har det i 2040.

Publisert Sist oppdatert

ARENDAL

Nå kan du klikke deg inn på framtidsverktøyet Norge 2040, som KS lanserer. Verktøyet gjør det mulig å se hvordan din kommune kan utvikle seg, gitt det vi vet i dag pluss diverse framskrivninger. Ti ordførere har vært med i prosessen, og verktøyet skal utvikles videre.

– Dette er et prosessverktøy som skal brukes til planlegging, men også til diskusjon i kommunestyret og i dialog med innbyggerne, sa fagleder Henrik Dons Finsrud i KS, som presenterte verktøyet på et arrangement i Arendalsuka. 

Verktøyet er en del av satsingen på radikal innovasjon i KS. Det er utviklet i samarbeid med KS’ strategiske råd for innovasjon og forskning og kommunegruppa 2040. Den består av ordførere og kommunedirektører fra Fredrikstad, Rana, Bærum, Lørenskog, Trondheim, Tinn, Kristiansand, Nordre Land, Salangen og Moss.

Tør ikke se

– Dette er en førsteversjon. Vi videreutvikler det i samarbeid med de kommunen som vil bruke det, sa Finsrud.

Han nevnte at mange ikke tar inn over seg demografiutviklingen i kommunen. De legger de mest positive prognosene til grunn når de planlegger.

– Det hadde vært en million flere mennesker i Norge om en skulle lagt kommunenes folketallsutvikling til grunn, sa Finsrud.

Finsrud mener verktøyet gir politikere og innbyggere mulighet til å komme fram til en felles forståelse av hvordan framtiden kan bli.

Krever politisk mot

Verktøyet viser hva som vil skje hvis man ikke tar noen grep, og hva som skjer hvis man tar noen veivalg.

KS-leder Gunn Marit Helgesen mener det krever politisk mot å prioritere langsiktig.

– Det krever politisk mot, engasjerte innbyggere og tillit hvis vi skal snu utviklingen, sa Helgesen.

– Dette er krevende å stå i for et kommunestyre – utfordringer her-og-nå vinner nesten alltid over mulige utfordringer om mange år – i en helt annen valgperiode. Likevel må vi starte nå, for å rekke å skape nye løsninger mens vi har et handlingsrom, sa Helgesen.

Hanne Tollerud (Ap), ordfører Moss, har vært med å gi innspill til verktøyet. Hun sier det å tenke langsiktig blir vanskeligere jo nærmere et valg vi er. Lokalpolitikerne må bruke tid på å komme i dialog med alle innbyggergrupper når vanskelige avgjørelser skal tas.  

Tollerud er blant annet opptatt av hvordan bedre en forurenset Oslofjord. Hun har allerede opplevd at det å plassere et renseanlegg er nødvendig. Men når det skal plasseres, kommer naboene på banen med sine protester. 

Tøffere jobb framover

Siv Høgtun (H), ordfører i Askøy, skal også bruke verktøyet i sin kommune.

– Vi er 30.000 innbyggere og har 17 skoler. Å legge ned noen skoler er politisk veldig vanskelig, men det må til, mener hun.

Hun tror lokalpolitikerne får en langt tøffere jobb framover, gitt de utfordringene som venter. Men hun håper framtidsverktøyet kan være med å skape den felles forståelsen som er nødvendig for hva som venter.

Varaordfører Erik Rostoft (Tverrpolitisk liste) i Kristiansand la vekt på at det er avgjørende med god dialog med innbyggerne for at kommunen skal kunne ta riktige valg. Terskelen for engasjement og involvering må senkes. Rostoft nevnte at hvis kommunen lurer på hva brukere av kollektivtransport mener om arealplaner, kan det arrangeres høring på rutebilstasjonen.

Powered by Labrador CMS