Nyheter

Statsforvalteren mener det er grunn til å tro at det utvikles metangass i grunnen, slik motstandere av utbyggingen har advart om. Fra venstre Per-Arne Torp, Tord Akerbæk, Frøydis Blok og Arild E. Syvertsen i Facebook-gruppa Stans utbyggingen av Tyska og Hollenderen.
Statsforvalteren mener det er grunn til å tro at det utvikles metangass i grunnen, slik motstandere av utbyggingen har advart om. Fra venstre Per-Arne Torp, Tord Akerbæk, Frøydis Blok og Arild E. Syvertsen i Facebook-gruppa Stans utbyggingen av Tyska og Hollenderen.

Statsforvalteren griper inn mot byggeplaner i Halden

Statsforvalteren vil ikke tillate bygging på utfyllingsområde i Halden før det er dokumentert at det er helse- og miljømessig forsvarlig.

Publisert Sist oppdatert

Statsforvalteren for Oslo og Viken legger ned innsigelse mot planen om en ny bydel på området kommunen har overtatt fra Norske Skog Saugbrugs. 

«Planforslaget slik det er utformet dokumenterer ikke at det er helse- og miljømessig forsvarlig å tillate bebyggelse på Norske Skog Saugbrugs treimpregneringsområde. Statsforvalteren fremmer derfor innsigelse til planforslaget med hjemmel i plan- og bygningslovens § 5–4.

Innsigelsen kan imøtekommes ved at det foretas undersøkelser av gass i grunnen, og at det frembringes dokumentasjon som tilsier at utbyggingen er helse- og miljømessig forsvarlig», heter det i høringsuttalelsen Halden kommune mottok torsdag.

– Viktige innsigelser

Også Bane NOR og Viken fylkeskommunen har nedlagt innsigelser mot planen. Fylkesrådens forslag til høringsuttalelse ble torsdag ettermiddag vedtatt av fylkesrådet. I tillegg har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bedt om dokumentasjon på at det ikke finnes kvikkleire i området.

– Dette er viktige innsigelser, som vi må vurdere planen i forhold til. Det er lenge siden reguleringsplanen ble vedtatt, og det har kommet til ting underveis, som vi må ta på største alvor, sier ordfører Anne-Kari Holm (Sp) til Kommunal Rapport.

– Tror du det blir noe av byggeplanene?

– Det får tiden vise. Planen skal til politisk behandling. Jeg tror partiene avventer saksframlegget.

Ordfører Anne-Kari Holm (Sp) i Halden mener det er viktige innsigelser som har kommet mot reguleringsplanen for Fredrikshald brygge.

– Nå håper jeg politikerne i Halden tar til fornuft og i alle fall sørger for at det blir foretatt skikkelige undersøkelser og utredninger før de gjør vedtak. Det aller beste er om utbyggingen blir stoppet, sier Per-Arne Torp, styreleder for Facebook-gruppa Stans utbyggingen av Tyska og Hollenderen. 

Strider mot nasjonale interesser

Statsforvalteren mener planforslaget er i strid med nasjonale og vesentlige regionale interesser på miljøområdet. Den viser til punktet om forurenset grunn i et rundskriv om hva som gir grunnlag for innsigelser på miljøområdet, samt en veileder fra Miljødirektoratet, som fraråder bygging på nedlagte avfallsdeponier.

Det aktuelle området i Halden er ikke et deponi etter avfallsforskriften. Men Statsforvalteren mener likevel det er grunn til å anta at det kan være gass i grunnen. Den har mottatt bekymringsmeldinger som kan tyde på dette, og viser også til stedets historikk med oppfylling av flis og trevirke. 

Statsforvalteren kan ikke se at denne problemstillingen er vurdert i planforslaget, og oppfordrer kommunen til å gjøre undersøkelser. «Det er viktig at både kommunelegen og kommunalteknikk/teknisk etat i kommunene er kjent med problematikken», heter det.

De aktuelle tomtene i Halden, kalt Tyska og Hollenderen, er bygd opp av sagflis og tømmer, og inneholder også store mengder miljøgifter etter to tidligere impregneringsverk.

Stoppet av innsigelse

Kommunen kjøpte tomta fra Norske Skog Saugbrugs i 2010 for 55 millioner kroner, med det formål å utvikle en ny bydel. Den har senere inngått avtale om videresalg av tomtene til selskapet Condovita, som etter planen skal overta første del av Tyska innen 31. mars i år. 

Første planforslag for bydelen Fredrikshald brygge ble vedtatt i 2015, men stoppet av innsigelser. Et revidert planforslag har nå vært på begrenset høring. 

Statsforvalteren peker på at det har kommet flere nye regler, føringer og veiledere siden 2015, og at den nye planen må oppdateres i tråd med disse. Den finner grunn til å minne kommunen om at den har ansvar for å fremme samfunnssikkerhet og forebygge risiko i sin rolle som planmyndighet.

Etterlyser ny ROS-analyse

Statsforvalteren etterlyser spesielt en ny risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse), basert på nye regler og føringer som følge av klimaendringer.

«Vi minner om at ROS-analysen skal inneholde vurderinger av havnivåstigning og stormflo, og hvilke konsekvenser det kan gi, samt ta høyde for klimapåslag på minst 40 % på regnskyll med varighet på under 3 timer. Dette vil kunne gi føringer for planens behov for sikringstiltak og overvannshåndtering», heter det.

Powered by Labrador CMS