På spørsmål fra Fylkesmannen i Hordaland slår Helsedirektoratet fast at det er for sjelden å vaske et bad hver tredje uke hvis den gamle ikke er i stand til å gjøre rent selv. Ill.foto: Colourbox.com
På spørsmål fra Fylkesmannen i Hordaland slår Helsedirektoratet fast at det er for sjelden å vaske et bad hver tredje uke hvis den gamle ikke er i stand til å gjøre rent selv. Ill.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Må vaske bad oftere enn hver tredje uke

Gamle som trenger hjelp til å vaske eget bad må få bistand hyppigere enn bare hver tredje uke, slår Helsedirektoratet fast.  

Etter flere klager på at hjemmetjenesten for sjelden vasker gamle brukeres bad, har Fylkesmannen i Hordaland spurt Helsedirektoratet om det er godt nok å vaske hver tredje uke.

Direktoratet slår fast i sitt svarbrev at det ikke holder, melder Bergensavisen. 

I svaret til Fylkesmannen skriver det at «bistand til rengjøring av bad her tredje uke vil være for sjelden, dersom brukeren på grunn av sykdom eller funksjonsnedsetting ikke er i stand til å utføre noe renhold av vask og toalett selv».

Bergen kommune tolker svaret som aksept for kommunens praksis, som nettopp er å vaske hver tredje uke.

– Vi gjør alltid individuelle vurderinger når vi tildeler tjenester. Dersom det er særlige forhold som tilsier at rengjøring hver tredje uke ikke er nok, tildeler vi hyppigere vask eller bistand fra pleiepersonell til enkelte husholdningsoppgaver, sier direktør i etat for forvaltning i Bergen kommune Kjell Wolff, til avisa.

Kommunen er derimot uenig med direktoratet i at det er en oppgave for hjemmehjelpen å vaske vinduer innvendig.

Bergen kuttet i hjemmehjelpen i fjor. Gulv og bad skal nå normalt bare vaskes hver tredje uke hos de som får praktisk bistand i hjemmet.

Innbygger Asbjørn Håland (88) er blant dem som har stått fram i lokalavisa og fortalt at han nå må kjøpe vasketjenester på det private markedet, etter at kommunen halverte vasketilbudet i hjemmetjenesten.