Podkast

Ordfører Jarand Felland (Sp) i Tokke kommune kan tilby billig strøm til innbyggere, hyttefolk og industri – takket være en gammel avtale.
Ordfører Jarand Felland (Sp) i Tokke kommune kan tilby billig strøm til innbyggere, hyttefolk og industri – takket være en gammel avtale.

Billig strøm til alle innbyggere – i Tokke

Høye strømpriser plager mange kommuner og innbyggere. Men i Tokke betaler de 38 øre per kilowattime.

Publisert Sist oppdatert

Med moms og avgifter blir det altså rundt 50 øre per kilowattime for strømmen i Tokke. Det er alt både innbyggere, hytteeiere og bedrifter i den lille kraftkommunen i Telemark betaler. Sånn var det også før strømpriskrisen. 

Strømregningen er altså forutsigbar for innbyggerne.

Slått av Aurland

Alle som bygger ut vannkraftverk i Norge må avse 10 prosent av produksjonen sin til produksjonspris. Det vil si prisen det koster å lage strømmen. Denne kraften, konsesjonskraften, får kommunene tilgang til. 

Konsesjonskraften kan kommunen selge til høystbydende, men Tokke har altså valgt å tilby den rimelig til innbyggerne. Slik har det vært siden 80-tallet, da en bygdeliste fikk flertall for å sikre bygda rimelig kraft.

Tokke er en av få kommuner som tilbyr innbyggerne å kjøpe rimelig konsesjonskraft. Aurland er et annet eksempel, der innbyggerne med fastpris nå kan kjøpe 27 øre per kilowattime.

Billigere strøm til folket

Flere kommuner velger å sponse innbyggernes strømregning i disse kalde månedene. Sirdal gir 3.000 kroner i tilskudd per husstand, mens Valle gir 2.500 per husstand. Bykle høyner med 3.000 kroner per innbygger som er manntallsregistrert per 1. desember. Indre Østfold vil sponse inntil 2.000 husstander med tilskudd til strømregningen.

Tokke-ordfører Jarand Felland (Sp) synes flere burde få tilgang på billigere strøm.

– Jeg mener vi er kommet til et «tipping point» når det gjelder eksport av strøm og disse kablene til utlandet. Politikerne på Stortinget bør diskutere hvor mye av strømmen vår vi skal eksportere, sier Felland.

Powered by Labrador CMS