Podkast

Leder av Kommunalkomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), tror også kommunalpolitikk, ikke bare personstrid, vil prege landsmøtet.
Leder av Kommunalkomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), tror også kommunalpolitikk, ikke bare personstrid, vil prege landsmøtet.

– Demografiutviklingen er den største utfordringen

Arbeiderpartiet har sitt landsmøte til helgen. Kommunalkomiteens leder Lene Vågslid tror demografiutfordringene blir et stort tema.

Publisert Sist oppdatert

– Det vil bli mange innlegg om forventninger til Ap i regjering, og om demografiutfordringene vi står i. Jeg opplever at det er det ordførere fra nord til sør tar opp når de kommer til Stortinget, eller når de kommer på landsmøtet, sier Vågslid.

Demografiutviklingen med stadig flere eldre og færre yrkesaktive er blant annet beskrevet i NOU-en «Det handler om Norge – Utredning om konsekvenser av demografiutfordringer i distriktene». Utvalget ble ledet av Victor Norman. 

Hele Norge vil få en eldre befolkning i årene som kommer. Presset på helsetjenestene og eldreomsorgen vil bli stort. Flere eldre og færre yrkesaktive er en utfordring, som krever ny politikk. 

En av løsningene er frikommuneforsøk, mener Lene Vågslid.

Frikommuneforsøket kommer i mai, sammen med kommuneproposisjonen. Aktuelle områder for forsøk er integrering, helse, omsorg, oppvekst, opplæring, miljø, plan og bygg. 

Vågslid sier regjeringen er inspirert av forsøket i Danmark. Der så man blant annet at mye av det som ble satt i gang under forsøket, kunne kommunene gjort uten forsøk. Men forsøket var et spark bak til å tenke nytt.

Det har vært mye persondebatt før Aps landsmøte, men Vågslid tror det blir mye kommunalpolitikk også. Særlig vil dyrtiden og inflasjonen lede til debatt om ytelser og sosialpolitikk. Men valget skal vinnes lokalt.

– Det lokale programmet og de gode kandidatene skal vinne valget, og det kommer til å handle mye om helse og eldre, sier Vågslid.

Powered by Labrador CMS