Podkast

– Det er politikernes ansvar å sette folk i stand til å ta opplyste valg, sier Jette Christensen som er aktuell med boka Demokratiet – det er oss.
– Det er politikernes ansvar å sette folk i stand til å ta opplyste valg, sier Jette Christensen som er aktuell med boka

– Det er en politikerplikt å gjøre politikken interessant

Tidligere stortingsrepresentant Jette F. Christensen mener lokalpolitikere må ha tillit til at innbyggerne vet nok om politikk til å bruke stemmeretten på en opplyst måte.

Publisert Sist oppdatert

– Det er politikernes ansvar å sette folk i stand til å ta opplyste valg, sier Christensen, som er aktuell med boka Demokratiet – det er oss.

I siste utgave av podkasten Kontrollutvalget forteller hun om hvorfor hun har skrevet en bok som påpeker sårbarheter og svakheter ved det norske demokratiet. Hun gir også noen gode råd om hvordan ta vare på demokratiet.

I den sammenheng er lokalpolitikken viktig. 

– Den er vårt vindu inn til politikken. Det er der vi møter politikken først. Derfor ligger det dessverre, og heldigvis, et ekstra stort ansvar på lokalpolitikere, sier Christensen.

Mister troen på systemet

Christensen er mindre bekymret for manglende tillit til enkeltpolitikere enn for politikkforakt. Altså at folk mister troen på politikk som system. 

– Jeg studerte sammenlignende politikk under professor Frank Aarebrot. Han var veldig opptatt av at det var en borgerplikt å stemme. Jeg synes også at det er en politikerplikt å gjøre politikken interessant nok til at vi vil gå og stemme. Du kan jo ikke be noen om å stemme på noen de ikke har tillit til eller som ikke har svar på de spørsmålene mennesker opplever at de har i sitt liv, sier Christensen.

I boken har hun intervjuet tre personer som ikke bruker stemmeretten. 

– Det er en gruppe vi ikke vet så mye om. Det de har til felles, er at de er veldig politisk engasjert. De forteller viktige historier som jeg mener norske politikere bør merke seg.

Engasjert krangel

Christensen er opptatt av politikerne bidrar til at velgerne kan ta opplyste valg, blant annet gjennom den engasjerte krangelen.

– Det er ikke meningen, i en verden full av polarisering, å være fanebærer for mer krangling. Jeg tror likevel god krangling er bra for å få fram forskjellene mellom alternativene, gjøre politikken relevant og flytte den nærmere folk, sier hun blant annet i intervjuet.

I ukens utgave av Kontrollutvalget kan du også høre intervju med Høyres kommunalpolitiske talsperson Mudassar Kapur om forslag til revidert inntektssystem.

Powered by Labrador CMS