Podkast

Helge André Njåstad er Frps kommunalpolitiske talsmann. Sammen andre Frp-ere foreslår han å legge ned fylkeskommunen – uten å få stor støtte blant andre partier.
Helge André Njåstad er Frps kommunalpolitiske talsmann. Sammen andre Frp-ere foreslår han å legge ned fylkeskommunen – uten å få stor støtte blant andre partier.

Foreslår å legge ned fylkeskommunen – igjen

Med ujevne mellomrom vil Frp diskutere fylkeskommunens framtid. Fredag skal Stortinget på ny diskutere nedleggelse.

Publisert Sist oppdatert

"Stortinget ber regjeringen iverksette en prosess for å avvikle fylkeskommunen som forvaltningsnivå."

Slik lyder forslaget fra Frp som trolig bare får Frps stemmer i Stortinget på fredag. Dette er et representantforslag som har vært gjennom komitébehandling. Ikke engang Høyre, som flere ganger har tatt til orde for å legge ned dette forvaltningsnivået, har støttet komitéinnstillingen.

Det synes Frps kommunalpolitiske talsmann Helge André Njåstad er skuffende. Han er en av dem som står bak forslaget. Skuffelsen hindrer ham ikke i å dundre i vei mot fylkeskommunen, som han mener er et overflødig forvaltningsnivå.

Terje Sørvik (Ap) sitter også i kommunalkomiteen, og kommer fra fylkespolitikken i Nord-Trøndelag. Han mener fylkeskommunen er en viktig aktør som samfunnsutvikler, og lover på vegne av regjeringen nye oppgaver til det utskjelte forvaltningsnivået.

Roper varsku om sammenslåing

Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) har sendt et brev til komiteen i anledning representantforslaget. Han skriver blant annet:

«Forslagsstillerne hevder at den beste løsning i landet vårt er to forvaltningsnivåer. Det er et radikalt forslag som få andre europeiske land har valgt. Konsekvensen av å gå over til bare to forvaltningsnivå i Norge, vil antakelig være at det må gjennomføres en omfattende kommunesammenslåing, samtidig som staten må overta flere oppgaver som i dag løses av det regionale folkevalgte nivået», skriver Gram.

«Omfattende kommunesammenslåing vil forsterke sentraliseringen og svekke det lokale folkestyret og innbyggernes innflytelse på utviklingen av sitt lokalsamfunn. En slik omorganisering av Norge vil også kunne bli svært kostbart», fortsetter han.

«I Norge i dag har vi bare en kombinert kommune som har ansvar for oppgavene til både fylkeskommune og primærkommune, nemlig Oslo. Dette er en modell som passer dårlig i resten av landet nettopp på grunn av de store avstandene og den store variasjonen som er kjennetegnet på landet vårt», skriver Gram i brevet til komiteen.

Sløsing med penger

Fremskrittspartiet mener derimot at reverseringene og pengene dette vil koste, er sløsing med skattebetalernes penger. De skriver i forslagets begrunnelse:

«Regionreformen har vært en tidkrevende prosess som har kostet mye samt vært gjenstand for omfattende debatt og mange omkamper. Forslagsstillerne mener reversering ikke er fornuftig bruk av skattebetalernes penger. En reversering vil føre med seg økte kostnader ut over det sammenslåingen allerede har kostet. Forslagsstillerne mener den beste løsningen for et land med litt over 5 millioner innbyggere er to forvaltningsnivåer, med stat og kommune», skriver de.

«Det er ingen tvil om at fylkeskommunen oppfattes og oppleves som unødvendig både av politikere og innbyggere. Forslagsstillerne mener pengesløseriet må stanses. Overføring av fylkeskommunens oppgaver vil bringe tjenestene nærmere folk og vil spare store summer i overskuelig fremtid. Kommunene vil kunne overta de fleste oppgavene fylkeskommunene har», skriver Frp i forslaget.

Powered by Labrador CMS