Podkast

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) i Salangen ønsker å se litt framover, og har vært med på å utvikle Fremtidsverktøyet 20140.
Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) i Salangen ønsker å se litt framover, og har vært med på å utvikle Fremtidsverktøyet 20140.

Hjelp å få til langsiktig planlegging

Kortsiktige løsninger slår langsiktig planlegging hver dag i kommunene. Det er ikke lett å finne tid til å planlegge tre-fire perioder framover. Men demografiutviklingen krever det.

Publisert Sist oppdatert

– Dette verktøyet vil hjelpe Salangen og andre kommuner med er å ta et dypdykk i egen kommune, og ikke minst begynne å utforske scenarioene og tiltakene, sier ordfører Sigrid Prestbakmo (Sp) i Salangen.

Hun har vært med på å utvikle Fremtidsverktøyet 2040. Det består av tre deler: «Norge 2040» gir deg de store linjene for Kommune-Norge. «Min kommune» gir deg status for din kommune, og viser utviklingen fram mot 2040. Deretter kan du utforske ulike veivalg for fremtiden gjennom «Scenariofabrikken».

Slik er verktøyet beskrevet på KS sine sider. Det ble lansert under Arendalsuka, og mange fattet raskt interesse for et verktøy som kan bidra til diskusjon om de lange linjene, og hvordan kommunen ser ut i 2040. Det er verktøy som skal få politikerne til å tenke langsiktig.

– Bakgrunnen er den demografiske utviklingen med flere eldre og færre unge, sier fagleder Henrik Dons Finsrud i KS i høstens første podkast.

Prestbakmo har stort sett nok med å ta seg av de daglige utfordringene. Med dette verktøyet kan hun få med seg politikere og befolkning på å se framover.

Verktøyet er en del av satsingen på radikal innovasjon i KS. Det er utviklet i samarbeid med KS’ strategiske råd for innovasjon og forskning og kommunegruppa 2040. Den består av ordførere og kommunedirektører fra Fredrikstad, Rana, Bærum, Lørenskog, Trondheim, Tinn, Kristiansand, Nordre Land, Salangen og Moss.

Powered by Labrador CMS