Podkast

Kommunalminister Erling Sande (Sp) og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) er klare for innsats. Her fra første dag i ny jobb.
Kommunalminister Erling Sande (Sp) og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) er klare for innsats. Her fra første dag i ny jobb.

Høye forventninger til nye statsråder: – Opptatt av å jobbe på tvers

Kommunalminister Erling Sande (Sp) skal først ta fatt på inntektssystemet og boligpolitikk. Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) vil se hvor potensialet av digitalisering er størst.

Publisert Sist oppdatert

– Det er mange saker i pipelinen. En sak er jo inntektssystemet, en annen er boligpolitikken, som det raskt kommer en sak på, sier Sande i Kommunal Rapports podkast, Kontrollutvalget. 

Mandag ble det klart at Erling Sande (Sp) overtok kommunalminister-posten fra Sigbjørn Gjelsvik. Inn som ny digitaliseringsminister kom Karianne Tung (Ap).

Vil jobbe på tvers

Sande forteller at han er takknemlig for å få muligheten som statsråd. 

– Jeg er opptatt av å være lyttende og jobbe på tvers. Veldig mange av virkemidlene oppnår vi i samarbeid mellom departementene, sier han i denne podkasten.

Men Kommunal Rapport fikk ikke den nye ministeren utpå med spørsmål om inndelingen av statsforvalterembetene. Der spilte han over ballen til sin nye kollega Karianne Tung (Ap).

Tror på ideen bak Helseplattformen

Tung skal bruke de første dagene på å snakke med IT-bransjen og kommunene for å se hvor potensialet ligger.

Tung kommer fra stillingen som daglig leder for medlemsforeningen Trondheim Tech Port. Helseplattformen har base i Trondheim, og hun fikk flere spørsmål om Helseplattformen da hun møtte pressen på tiltredelsesdagen.

– Jeg tror grunnleggende på ideen i Helseplattformen. Det kan gi oss innbyggere tryggere og bedre helsetjenester. Så tror jeg også at Helseplattformen viser at slike prosjekter er komplekse og at man ikke skal ta lett på store digitaliseringsprosjekter, sa hun.

Forventer mindre rettighetsfesting

KS-leder Gunn Marit Helgesen gratulerer de to nye statsrådene, og sier at begge vervene er av stor betydning for kommuner og fylkeskommuner. Helgesen håper at Sande begrenser rettighetsfestingen.

– Kommunesektoren har behov for en politikk som er preget av mindre rettighetsfesting og detaljstyring, slik at kommunene selv kan benytte ressursene der de trengs mest. KS’ arbeidsgivermonitor viser at detaljert, statlig styring oppleves i meget eller ganske stor grad som en hindring for å få til en raskere omstilling for to av tre kommuner og fylkeskommuner, sier Helgesen.

Kraft bak forsøksordning

KS mener lovreguleringer og nasjonale føringer må gjennomgås som del av tillitsreformen. For eksempel bør det utredes hvordan disse påvirker behovet for personell når nye pasientrettigheter blir foreslått.

Det nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har KS også forhåpninger til.

– Behovet for å arbeide for flere virkemidler for innovasjon og omstilling i kommunal sektor blir avgjørende. Det må settes kraft bak den nye forsøksordningen, slik at det blir et springbrett for økt handlingsrom for kommunene, sier Helgesen.

Powered by Labrador CMS