Podkast

Nikolai Astrup slår et siste slag for modernisering og innovasjon i kommunesektoren før han går av som kommunalminister.
Nikolai Astrup slår et siste slag for modernisering og innovasjon i kommunesektoren før han går av som kommunalminister.

– Jeg hører bare at de ser seg tilbake

Avtroppende statsråd Nikolai Astrup er opptatt av at kommunesektoren skal jobbe med bærekraft og innovasjon. Men han tror modernisering blir fjernet fra Kommunal – og moderniseringsdepartementets navn.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har satt i gang en del ting som jeg håper det blir vanskelig å gjøre noe med, sier avtroppende kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i ukas utgave av podkasten Kontrollutvalget.

Åtte år med høyrestyre har satt noen tydelige spor i kommunesektoren. Ikke minst i strukturen der kommuner og regioner er blitt slått sammen. Astrup tror kommunereformen blir stående, og vil fortsette med flere sammenslåinger. I regionreformen tror han, som de fleste andre, at Troms og Finnmark og Viken blir oppløst og at resten består. Liberaliseringer i plan og bygningsloven, der for eksempel innbyggerne kan bygge terrasser og garasjer uten å søke, vil neppe bli endret. Innsigelsene er han ikke like trygg på.

– Vi har instruert statsforvalterne til ikke å komme med så mange innsigelser. Derfor har vi ikke fått så mange til departementet. Men det kan det selvfølgelig bli en endring på med et nytt styre, sier Astrup.

Mest av alt er han opptatt av innovasjon i kommunesektoren, og trekker fram den nye policy laben for innovasjon og bærekraftsmålene i offentlig sektor som KMD og KS skal samarbeide om.

– Vi trenger å tenke helt nytt for å løse ungt utenforskap, en aldrende befolkning og ungdom som flytter fra bygda til byen. Her må det skje nye ting. Fra Senterpartiet høre jeg bare at de ser seg tilbake, sier Astrup.

Han tror Trygve Slagsvold Vedum blir ny kommunalminister hvis Senterpartiet blir med i regjeringen.

Hør også om dette i podkasten:

Foregangskommune i lokaldemokrati, det vil Åsnes i Hedmark bli. Selv har de fire grenderåd som samarbeider i et landsbyråd, og over 100 tiltak har blitt gjennomført med utgangspunkt i befolkningens forslag.

Powered by Labrador CMS