Podkast

Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen registrerer en blå vind over Agder og Kristiansand.
Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen registrerer en blå vind over Agder og Kristiansand.

– Jeg kalte bystyret polsk riksdag, men da ble polakkene fornærmet

– Jeg måtte be polsk arbeiderforening om unnskyldning, forteller politisk redaktør Vidar Udjus, om da han kalte bystyret i Kristiansand en polsk riksdag. Bråk til tross: Rekordmange lister stiller til valg i år.

Publisert Sist oppdatert

Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen er første redaktør ut i vår podkastserie der vi ber om kvalifisert gjetting på valgresultatet i avisens dekningsområde.

Det har til tider vært svært livlig i bystyret i Kristiansand, som i sin første storkommuneperiode har 71 representanter.

Hele 13 partier/lister fikk plass i bystyret, og for første gang på over 40 år fikk de en ordfører fra Arbeiderpartiet.

Men i inneværende periode har vært en unntakstilstand på mange måter. Søgne, Songdalen og Kristiansand kan igjen bli tre kommuner etter at regjeringen har bestemt at de skal ha en folkeavstemning om oppsplitting. Bystyret har to ganger sagt nei til folkeavstemning.

– Jeg tror debatten rundt oppsplitting har roet seg litt, og ingen partier ønsker å snakke om det i valgkampen. Ikke Ap, fordi de er i konflikt med eget parti om saken. Høyre vil tydeligvis heller ikke snakke om kommunereform. Senterpartiet lokalt er dypt splittet i saken, sier Udjus.

Fra neste periode skal bystyret ha 57 representanter. Hvor mange lister som da blir valgt inn, er vanskelig å si. Interessen for Kristiansand-politikken har ikke stilnet. Rekordmange listeforslag ble levert innen fristen, hele 20.

Demokratene som gjorde et bra valg sist, og fikk ti representanter, er splittet i flere lister. Blant andre stiller partistifter Vidar Kleppe med egen liste, Kleppelista.

Mathias Bernander (H) blir trolig ny ordfører i Kristiansand. I fylkeskommunen tipper Udjus 100 kroner på at Arne Thommassen (H) fortsetter som fylkesordfører.

Powered by Labrador CMS