Podkast
– Jeg la hele karrieren i potten for Tøyen/Munch-avtalen
Marianne Borgen (SV) snek seg rundt på Oslo rådhus nattetid og snekret en avtale med høyrefolk om nytt Munch-museeum og et løft på Tøyen. – Det skumleste jeg har gjort, sier hun.
– Tøyen/Munch-avtalen som kom på plass i 2013, er noe av det skumleste jeg har gjort i hele mitt politiske liv. Vi hadde hemmelige forhandlinger med Høyre som satt i byråd og ikke fikk flertall for nytt Munch-museum i Bjørvika. Det var ikke politisk flertall for noe som helst. Bydelen Tøyen var forsømt, barna hadde dårlige oppvekstvilkår og skolen hadde store problemer. Utviklingen av området sto stille fordi man ikke ble enige om hvor det nye Munch-museet skulle ligge, forteller Borgen.
Og hun skjønner at saken høres rart ut for alle utenfor Oslo. Men dette handler om den interne øst/vest konflikten i Oslo, der særlig venstresidepartiene er opptatt av at østkanten, med sine arbeiderbydeler, skal ha institusjoner som løfter områdene.
Brøt programmet
SV hadde programfestet at et nytt Munch-museum skulle ligge på Tøyen. Marianne Borgen som forhandlingsleder, la derfor hele sin politiske karriere i potten da hun presenterte forslaget for partigruppa. Nemlig nytt Munch-museum i Bjørvika, mot en opprustning av Tøyen-området.
– Jeg er for åpne forhandlinger. Men av og til er ting så fastlåst og det har gått så mye politisk prestisje i en sak, at hemmelige forhandlinger med få involverte er nødvendig, sier Borgen.
Hun er stolt av endringene på Tøyen, selv om området har sine utfordringer fremdeles og mange mener det har skjedd altfor lite.
Republikaner og kongevenn
Borgen er SV-er på sin hals – og republikaner. Men en ordfører i Oslo har mye med kongefamilien å gjøre, og Borgen har blitt veldig glad i familien, særlig Kong Harald.
– Jeg synes kongen er en fantastisk person, men det har ikke rokket ved mitt grunnleggende syn. Jeg ikke mener at monarkiet ikke passer inn i et moderne demokrati. Men jeg synes de folkene vi har i dagens kongehus gjør en kjempejobb, sier Borgen.
Hun ser at de er samlende og møter godt forberedt til alle oppdrag. Likevel er hun blitt mer overbevist om at Norge bør bli republikk.
– Fordi vi ønsker disse samlende personlighetene, så tvinger vi dem inn i en rolle hvor de ikke har noe valg. Det har jeg litt dårlig samvittighet for, særlig når jeg ser kongefamiliens unge, sier Borgen.
Blir pensjonist
– Selv om man slutter i politikken, så er engasjementet der fortsatt. Jeg leter nå etter andre måter å få uttrykk for mitt engasjement på, sier Borgen.
Hun er kledd i et palestinaskjerf hun en gang fikk av fotballglade barn fra Gaza på Norway Cup. Det har hun hatt på hver dag de siste ukene.
Borgen er blitt 72 år, og har fått god tid. Hun går rundt i Oslo og koser seg med å se på alt som er kommet på plass de siste årene, og som hun har vært med på å vedta.
Nye bibliotekfilialer og nytt hovedbibliotek i Bjørvika, Munchmuseet som kneiser mot fjorden, elektrifisert kollektivtrafikk, gratis aktivitetsskole, og hele havnepromenaden med badestrender og småparker.
– Jeg er stolt av mye av det vi har fått til, sier Borgen.