Podkast

Rådmann Rune Antonsen på Hvaler har lagt fram et tøft budsjettforslag for 2024. Og for resten av året må han ty til kassakreditt for å betale lønninger.
Rådmann Rune Antonsen på Hvaler har lagt fram et tøft budsjettforslag for 2024. Og for resten av året må han ty til kassakreditt for å betale lønninger.

Kassakreditt og kutt på Hvaler: Rådmann med råd til politikere som må kutte

Kommunestyret vedtok nettopp et likviditetslån på 50 millioner. For 2024 venter kutt og økte utgifter for innbyggerne. Rådmann Rune Antonsen har noen råd til politikere som må kutte.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 hadde Hvaler et netto driftsresultatet på minus 0,3 prosent, og resultatet for 2023 blir verre. Slik som det ser ut nå ligger kommunen an til et negativt resultat på rundt 25 millioner. 

I kommunestyret i november ble det vedtatt å ta opp et likviditetslån på 50 millioner for å blant annet betale lønninger ut januar. Rådmannens budsjettforslag for 2024 inneholder gebyrøkninger og økt eiendomsskatt. Antonsen fraråder ostehøvelkutt.

– Ostehøvelkutt som både kommuner og staten driver med, er en dårlig løsning. Det skyver avgjørelsene nedover i organisasjonen og fratar politikerne muligheten til å påvirke, sier Hvalers rådmann, Rune Antonsen i denne ukas episode av Kommunal Rapports podkast, Kontrollutvalget.

Hør ukas podkast her:

Han anbefaler heller ikke stillingsstopp og innkjøpsstopp.

– Innkjøpsstopp fører bare til at man skyver på nødvendige innkjøp. Stillingsstopp går ut over tjenesteproduksjonen.

Omlegging tar tid

Rune Antonsen har vært rådmann i både Våler i Innlandet, som er på Robek, og Nore og Uvdal. Han har vært økonomisjef i både Askim og Sarpsborg, og altså jobbet med kommuneøkonomi i 30 år.

– Det eneste som virker er å produsere, organisere og levere tjenestene annerledes. Og en slik omlegging tar tid, sier han blant annet i denne ukas podkast.

Selv om økonomien i øyriket er vanskelig nå, så er Hvaler bedre stilt enn mange kommuner fordi de er en stor hyttekommune og har stor sommerturisme. Hvaler har rundt 4800 innbyggere, og nesten like mange hytter.

12 milliarder i renter

KS-leder Gunn Marit Helgesen sier at rentestigning, lønnsvekst, inflasjon og økte kostnader nå begynner å merkes i hele Kommune-Norge. 

– 2024 blir det verste året på i hvert fall ti år, sier hun.

– Husk at bare fra 2021 til 2024 har rentekostnadene økt med 12 milliarder i Kommune-Norge. Det merkes, sier hun blant annet i denne podkasten.

I en undersøkelse Kommunal Rapport gjorde tidligere i høst sier en av tre kommunedirektører og rådmenn at de tror 2023 ender med driftsunderskudd.

Ytterligere 28 prosent tror kommunen vil oppnå et netto driftsresultat under de anbefalte 1,75 prosent, mens 16,5 prosent tror kommunen vil ende opp med et netto driftsresultat på omtrent 1,75 prosent.

Powered by Labrador CMS