Podkast

Arendalsuka lever hele året, og er veldig viktig for byen, sier kommunedirektør Harald Danielsen, som har vært med på å bygge opp kjempearrangementet i egen by.
Arendalsuka lever hele året, og er veldig viktig for byen, sier kommunedirektør Harald Danielsen, som har vært med på å bygge opp kjempearrangementet i egen by.

Kommunedirektør: – Du må tåle å være upopulær

Det ytre trykket har økt, sier Arendals avtroppende kommunedirektør, Harald Danielsen, om å være toppleder i 30 år. Men det er blitt tøffest for politikerne.

Publisert Sist oppdatert

Ute er det sol, folksomt og Arendalsuke. Arrangementet gjør sørlandsbyen til sentrum for nasjonal politikk og samfunnsliv og illustrerer endringene kommunen har vært gjennom siden Harald Danielsen ble rådmann i kommunen.

Inne i det kombinerte kulturhuset og rådhuset er det roligere. Harald Danielsen navigerer opp trapper, inn dører og gjennom korridorer til et ledig møterom. Der skal vi oppsummere en lang karriere som kommunedirektør. Den startet i Tvedestrand i 1992, avbrutt av noen år i fylkeskommunen, før Danielsen kom til Arendal i 1999. Ved årsskiftet er det slutt.

 Fantastiske år

– Det har vært fantastiske år. Jeg ville ikke byttet med noen, forsikrer han.

Og det til tross for kritikk av ulike forslag opp gjennom årene og politikere som nylig ikke syntes det var noen god idé å ta med en utvidet ledergruppe på seminar i Andalucia. Der skulle de lære om hvordan ulike folkeslag og religioner levde sammen i noen hundre år.

– Skal vi lykkes i å utøve god ledelse i Arendal kommune, må ledere på alle nivå – i tillegg til de hovedtillitsvalgte – ha en rimelig felles forståelse av hva ledelse i Arendal kommune er, sa han til lokalavisa Agderposten om hvorfor slike turer er viktige.

Danielsen kan leve med at det i stedet ble tur til Hardanger. Den store opplevelsen for ham er at alt en kommune gjør, betyr noe for folk og å arbeide med meningsfylte oppgaver sammen med kompetente medarbeidere.

Han synes ikke det er en klisjé å snakke om at kommunen betyr noe fra vugge til grav.

– Nei, den generelle oppfatning blant folk er at kommunen bruker for mye penger på alle mulig ting. Men jeg har mye erfaring med å redusere og ta vekk tjenester og gjøre mindre. Da oppdager du umiddelbart at det er tjenester som noen er opptatt av. Enhver reduksjon møter protester, ikke bare blant folkevalgte og ansatte, men også innbyggerne, sier Danielsen.

Mer eksponert

Han sier den største endringen i rollen som toppsjef er at eksponeringen blitt større.

– Selv om det er de folkevalgte som skal ha den utadvendte rollen, så er det kommunedirektørens innstilling som alltid blir referert og som får oppmerksomhet, sier han.

Men han mener at det er de folkevalgte som merker det ytre trykket mest.

– Deres jobb er blitt vanskeligere, sier han.

Som kommunedirektør synes han at påvirkningen fra omgivelsene gjør det er vanskeligere å lese de folkevalgtes tilnærming til saker.

– De får saksframlegg og informasjon, men også mer tilleggsinput fra innbyggerne.

– Det er mye veldig bra i det helt til du skal forsøke å få de folkevalgte med på omstridte og, etter kommunedirektørens oppfatning, nødvendige vedtak. Da kan de være mer krevende enn før. Informasjon er ikke alltid nok.

– Du etterlyser politisk mot?

– For å være litt forståelsesfull kan jeg formulere det slik: Presset på politikerne er større enn før fordi det er så mange som er til dels aggressive. De folkevalgte har nok en vanskeligere oppgave fordi befolkningen ikke nødvendigvis lytter til det de har å si, men til sin egen stemme, sier Danielsen.

Som mange av sine kolleger er han også bekymret for gapet mellom forventninger og hva kommunesektoren faktisk vil kunne levere av tjenester. Danielsen har en brøk som han mener illustrerer dette.

– Erfaring over forventning skal være større enn eller lik én for at folk skal være fornøyd. Når så den til enhver tid sittende regjering bygger opp innbyggernes forventning mer enn å realitetsorientere dem, er det kommunene som kommer i skvis, sier han.

Anbefaler jobben

Han vil likevel ikke nøle med å anbefale jobben til dem som er nysgjerrige på denne type lederutfordringer. Her er det mulig å bruke all kunnskap og alle egenskaper man har. Og de man ikke har, vil man savne.

Hvilke råd vil så den erfarne lederen gi en yngre kandidat?

– Du må være glad i folk. Hvis du ikke er det, finn en annen jobb. Så må du tåle ikke alltid å bli populær i kommunen hvor du jobber. Men gitt dette, og at du er nysgjerrig og interessert i politikk og samfunnsliv, kan du ikke finne noen bedre jobb. Til alt hell for undertegnede, og noen andre, er det mange som ikke vet hvor spennende dette er. Derfor har det vært mulig for relativt vanlige mennesker å få en slik jobb, sier Danielsen.

Powered by Labrador CMS