Podkast

Eivind Dale, avtroppende departementsråd i Kommunal- og distriktsdepartementet, har arbeidet i Kommunaldepartementet siden 1985.
Eivind Dale, avtroppende departementsråd i Kommunal- og distriktsdepartementet, har arbeidet i Kommunaldepartementet siden 1985.

Toppbyråkrat gir seg: Tror på mer kommunal frihet

Kommunaldepartementets grå eminense, avtroppende departementsråd Eivind Dale, spår tøffere tider for Kommune-Norge. Derfor bør de få større frihet til å løse sine oppgaver.

Publisert Sist oppdatert

Dale ser at kommunene vil få trangere økonomiske kår framover. Da vil en debatt om større frihet tvinge seg fram.

– Vi må legge til rett for at kommunesektoren kan disponerer ressursene mest mulig effektivt tilpasset lokale forhold, og da er det en del juridiske bindinger det må løses opp i, sier han i ukens utgave av podkasten Kontrollutvalget.

Flere individuelle rettigheter

Dale gir seg etter 27 år i departementet. Han ble departementsråd, altså øverste administrative leder i 2005. Før det var han ekspedisjonssjef i kommunalavdelingen i fem år.

Han har sett kommunesektor som har beveget seg vekk fra øremerkede midler til frie midler. 

– Juridisk har det vel blitt færre regler for hvordan kommunen skal drives, men kommunene har fått langt flere individuelle rettigheter å forholde seg til, sier Dale.

Dales favorittstatsråd

Og hvem er Dales favorittstatsråd gjennom alle disse årene? Den hemmeligheten kommer ikke den lojale embetsmannen til å dele med noen. Men han kan si hva som skal til for å være en god statsråd:

– En god statsråd må være like god innenriksminister som utenriksminister. Altså en god leder for departementet, men også god til å presentere politikken i det offentlige rom, og å få til ordninger som står seg, sier Dale.

Dale har denne uken sin siste uke som departementsråd før han blir pensjonist. Han skal likevel holde til i departementet og fullføre noen oppgaver før han gir seg helt. En byråkratskole skal blant annet få sin form og innhold.

Powered by Labrador CMS