Podkast

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund er oppgitt over at regjeringen ikke kan trygge kommunen på at alle delingsutgiftene blir dekket.
Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund er oppgitt over at regjeringen ikke kan trygge kommunen på at alle delingsutgiftene blir dekket.

Torsdag kan Ålesund stoppe delingen

Torsdag er det et nytt ekstraordinært kommunestyremøte i Ålesund. Hvis ikke departementet kommer med penger, stopper arbeidet med å dele kommunen opp, sier ordfører Eva Aurdal (Ap).

Publisert Sist oppdatert

– Torsdag har kommunestyret to valg: Enten å stanse delingen fram til finansieringen er avklart, eller å stanse delingen og å be Stortinget oppheve vedtaket slik at delingen ikke blir gjennomført, sier Aurdal.

Dette er det andre ekstraordinære kommunestyremøtet Ålesund har denne måneden. Det første var 5. januar. 12. januar dro ordfører, kommunedirektør og økonomisjef til Oslo i møte med kommunalminister Gjelsvik. De fikk ingen løfter om å dekke regninga på 237 millioner.

Og nå er det altså et nytt møte der kommunestyret vil stoppe prosessen dersom ikke pengene kommer.

Ordføreren forteller i denne podkasten at Ålesund ikke har penger på fond til å legge ut for utgiftene.

Kommunedirektør Jon Steven Hasseldal i Ålesund opplyser at delingsprosessen er inne i en periode der de må gjøre store og tunge IKT-investeringer, og at det ikke er forsvarlig å fortsette pengebruken på delingen før det er avklart hva som blir dekket.

Kommunedirektøren mener at om det ikke kommer en avklaring rimelig snart, er det fare for at de ikke vil rekke å få systemer på plass tidsnok til at de to nye kommunene er klare fra 1. januar 2024.

Kommuneadvokaten i Ålesund har foretatt en vurdering som konkluderer med at Stortingets vedtak om deling må regnes som en forskrift, og at dette ikke går foran å gi lovpålagte tjenester til innbyggerne. Dersom kommunen ikke får dekket sine utgifter til deling, vil de måtte kutte i tjenestene, opplyser ordføreren.

Powered by Labrador CMS