Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

«Superfylker» i sikte?

- Fylkeskommunene klarer ikke å drive sykehus og videregående skoler, konstaterer Aps Roger Gudmundseth.

Med Sp på glid, øyner han håp for sitt gamle forslag om «superfylker».


Kommunalkomiteens leder skapte ikke så rent lite bråk da han for to år siden gikk ut med ideen om at fem-seks «superfylker» burde ta over sykehusene. Den gangen var det ingen vilje på Stortinget til å se på et slikt forslag. Nå øyner Gudmundseth muligheter for omkamp.


- Jeg hilser velkommen at et fremtredende medlem av Sp nå er villig til å gå inn i diskusjonen om fylkeskommunen med åpent sinn, sier Roger Gudmundseth til Kommunal Rapport.


«Superfylke»-forslaget er ikke formelt behandlet i Ap, men luftet som løse tanker med partikolleger i kommuner, fylkeskommuner og i stortingsgruppa.


- Jeg registrerer at stadig flere opplever dette som en debatt vi er nødt til å ta, sier Gudmundseth fornøyd.


Blir lite igjen
Han understreker at striden om hvem som skal eie sykehusene ikke må overskygge behovet for en gjennomgang av hele fylkesstrukturen.
- Vi må også se på fylkeskommunenes øvrige oppgaver. Mange erkjenner at fylkeskommunene kanskje ikke er så godt rustet til å drive sykehus. En gryende, tilsvarende erkjennelse tvinger seg fram når det gjelder driften av videregående skoler, sier Gudmundseth.
Da er det ikke mye igjen av fylkeskommunen. Rundt 60 prosent av pengene og aktiviteten går i dag til sykehus, mens 10-15 prosent brukes på videregående skoler.


Færre politikere
Gudmundseth er ikke ute etter å slette de 20 år gamle fylkesgrensene, de fungerer godt som valgkretser til stortingsvalget. Men han ønsker seg fem-seks superfylker, med ansvar for sykehus, videregående skoler og samferdsel i hver sin region. Dagens fylkesting, fylkesutvalg og tilhørende byråkrati må bort og erstattes med fem-seks politiske regionråd med tilhørende administrasjon.
- Slik bevarer vi folkevalgt kontroll, men gjør den mer effektiv, framholder Gudmundseth.
Kommunalkomiteens leder mener deler av dagens oppdeling i fem helseregioner kan brukes som mal.
- Helseregion fire og fem, det vil si trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal, samt de tre nordligste fylkene, virker som en hensiktsmessig oppdeling når man ser på befolknings- og ressursgrunnlag. Men skillet mellom Hordaland og Sogn og Fjordane i én region og Rogaland i en annen bør gjennomgås på nytt. Det samme gjelder dagens skille mellom Oslo og Akershus, sier Gudmundseth.

- Jeg hilser velkommen at et fremtredende medlem av Sp nå er villig til å gå inn i diskusjonen om fylkeskommunen med åpent sinn, sier Roger Gudmundseth (Ap).

Skrevet av: Kommunal Rapport