Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Randaberg får 10 mill. ekstra

Randaberg kommune får 10 millioner kroner i ekstra skatteinntekter dersom Rattsø 2 går gjennom i Stortinget.

- Det er klart vi i år er veldig godt fornøyd med Rattsø-innstillingen, men vi er reserverte i troen. Disse tallene jevner seg jo vanligvis ut etter hvert, sier rådmann Herlof Nilssen i Stavangers nabokommune.


Randaberg tapte nemlig 6-7 millioner da Rattsø presenterte «et enklere og mer rettferdig inntektssystem» for ett år siden. Kommunen er avhengig av høye skatteinntekter og belastes ekstra hardt når skattøren reduseres.


- Kuttet i de siste års inntekter er høyere enn hva vi eventuelt får igjen i Rattsø 2-innstillingen. Jeg frykter for øvrig at endringen av selskapsbeskatningen vil gi staten enda større kontroll over kommunene.


- Men jeg er enda mer skeptisk til at Kommune-Norge nå mister et viktig incitament for å tilrettelegge for nye arbeidsplasser. Det blir spennende å lese i innstillingen hvordan man vil møte den utfordringen.


Nilssen ser ikke bort fra at det i enkelte kommuner blir en redusert næringssatsing til fordel for boarealer. En slik satsing kan ikke Randaberg være med på, siden kommunens arealsituasjon er presset. Ledige tomter blir revet vekk i en fei i rogalandskommunen.


- I langtidsbudsjettet for 1998/99 legger vi opp til å kutte 7 millioner kroner. Vi fikk imidlertid flere ekstramillioner under salderingen og ser altså ut til å få enda flere millioner nå. En ting er likevel sikkert: Vi bruker ikke pengene før vi har dem i hendene, sier Nilssen.


Randaberg hadde rimelig høye skatteinntekter i 1994, som Rattsøs beregninger tar utgangspunkt i. Vel 10 prosent av skatteinntektene var fra næring, resten fra personskatt. Denne fordelingen er vanlig i Norge.


«Én ting er sikkert: Vi bruker ikke pengene før vi har dem i hendene»

Skrevet av: Kommunal Rapport