Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordføreren i Ballangen må trekke seg

Ordfører Ivar Skoglund (H) ble ansatt som sektorsjef og ville tiltre jobben etter valget. Nei, han må trekke seg som ordfører straks, sier Kommunaldepartementet.

Stillingen som sektorsjef for kultur og undervisning i Ballangen var ledig. Ordfører Ivar Skoglund søkte og ble ansatt. 5. mars aksepterte han stillingen.


Skoglund – og Ballangen kommune – var innstilt på å vente med tiltredelsen til etter valget, slik at han kunne fortsette som ordfører ut perioden. Men det strider mot kommuneloven, sier Kommunal- og regionaldepartementet.



Skaper problemer

– Jeg synes kommuneloven er for firkantet, sier Skoglund til Kommunal Rapport.


Nå innkaller han trolig til ekstraordinært kommunestyremøte i begynnelsen av mai. Varaordføreren har vært syk i en lengre periode. Kommunestyret må nå trolig velge både ordfører og varaordfører.


To av varamedlemmene til formannskapet vil rykke opp. Partiene må så finne en ordfører i det nye formannskapet som er villig til å forlate jobben sin for å være ordfører i noen måneder.


– Partiene må få tid til å områ seg. Og den nye ordføreren har en jobb han forlate, og det må vi ta hensyn til, påpeker Skoglund.


Han synes dette er litt av en prosess å sette i gang, bare noen få måneder før valget.



Klar jus

Sektorsjefene er blant dem som ikke kan velges inn i kommunestyret.


– Den som får en stilling som ville utelukket vedkommende fra å bli valgt, må fratre når ansettelsen blir akseptert, opplyser avdelingsdirektør Christine Hjortland i Kommunal- og arbeidsdepartementet.


Dette er uttrykkelig sagt i forarbeidene til kommuneloven. Man må fratre vervet på det tidspunktet man aksepterer tilbudet, man kan ikke vente til tiltredelsen. Derfor kan ikke Skoglund vente med å tiltre til etter valget, for å fortsette som ordfører.


– Slik har bestemmelsen alltid vært, sier Hjortland.


Politikere skal ikke kunne påvirke sitt framtidige ansvarsområde, er tanken.


Tilsvarende prinsipp gjelder Stortinget. Spesialrådgiver Jan Ivar Pavestad ved Stortingets administrasjon opplyser at representantene må fratre i perioden hvis de får stillinger som gjør at de ikke er valgbare.


Ifølge grunnlovens paragraf 62 kan ansatte i departementene eller i diplomatiet ikke velges til Stortinget.


Stortingsrepresentanter skal derimot sitte ut perioden, selv om de utpekes til for eksempel fylkesmenn. Det skyldes at fylkesmenn er valgbare til Stortinget. Mange vil huske at Gunnar Berge var topp-politiker lenge etter at han fikk stillingen som oljedirektør.

Skrevet av: Paul Aavik