Én av tre ordførere orker ikke mer

Politikk. 97 av 331 ordførere vil ikke stille som ordførerkandidat ved høstens valg. Nesten halvparten av dem som takker for seg er fra Sp.
Lyst til å gjøre noe annet, utbrenthet, alder og for mye statlig styring er årsaker som nevnes.
Sp-ordførerne som trekker seg er også skuffet over at partiet er så lite synlig i regjeringsposisjon, men nevner ikke det som hovedårsak.
– Det er viktig å være på hugget. Partiet må bli mer synlig. Jeg er skuffet, sier avtroppende Gratangen-ordfører Roy Idar Sandberg (Sp).
– Hovedårsaken til at jeg slutter er at det ikke har vært et styringsdyktig flertall i kommunestyret de to siste årene. Sp har seks av 17 representanter, og jeg føler at det har vært flere organiserte forsøk på å gå imot ordføreren. Det er blitt belastende, sier Sandberg. Ny listetopp i Gratangen Sp er tidligere stortingsrepresentant Rita Roaldsen.
Rauma-ordfører Torbjørn Bruaset (Sp) begrunner sin avgang med at han ønsker mer tid til gårdsdrift og familie. – Men jeg tilhører også dem som er skuffet over partiet, sier han.

Orker ikke detaljstyring
Sula-ordfører Gunvor Reistad Aannø (H) skylder på at hun er lei av å fordele armod. – Statens detaljstyring gir lokalpolitikerne for lite handlingsrom. Det er en vesentlig råsak til at jeg trekker meg etter fire år som ordfører. Det går på både økonomistyring og arealplanlegging. Lokale vedtak om arealplanlegging blir ofte overprøvd av Fylkesmannen. Det fører til at vi må bruke veldig mye tid på dette, og jeg har rett og slett ikke klart å tilpasse meg dette systemet. Jeg er for utålmodig, sier Reistad Aannø.
Roan-ordfører Henning Martinsen (H) sier det slik:
– Jeg føler at vi i små kommuner stadig må kutte ned på administrasjonen. Dermed får vi rett og slett for dårlig tid, og dette fører til hardt arbeidspress. Jeg vil tilbake til lærerjobben igjen. For øvrig tjener jeg like mye som lærer som ordfører, sier han.
Tjeldsund-ordfører Gunnhill Andreassen (V) er blant dem som heller vil satse på fylkespolitikken.
– Det kan være større mulighet til å påvirke utviklingen av samfunnet ved politisk arbeid på fylkesnivå. Kommunenes handlingsrom er nær på oppspist. Jeg er nå førstekandidat på Venstres fylkesliste, sier hun.
Trysil-ordfører Arvid Nyberget (Ap) har sittet 28 år som ordfører, og mener det er begrunnelse god nok. Også Fredrikstad-ordfører Svein Roald Hansen (Ap) takker for seg. Han ønsker nå å satse på en sivil yrkeskarriere.

Stiller igjen
Nord Fron-ordfører Gunnar Stenseng (Ap) som har vært ordfører i 16 år, vil derimot ikke slutte. Han stiller opp som kandidat igjen, og understreker at det å være ordfører er noe av det mest spennende som finnes i politikken. – Her ser man resultater av sitt arbeid og får tilbakemeldinger. Dessuten har man rikelig anledning til å sette dagsorden selv, sier han.

Skrevet av: Kirsten Kopland

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.