Bygdefader fyller 90 år

Politikk. Han har tilbrakt to mannsaldere i politikken, 90 år gamle Alf Nebb. Fortsatt er han opptatt av skoleutbygging, distriktspolitikk og framtida for Kommune-Norge.

- Politikken har gått i blodet på meg, og jeg har sett framgang i arbeidet jeg har drevet på med. Det er distriktspolitikken jeg har likt å holde på med, og jeg har bygd opp samfunnet her, svarer den oppegående 90-åringen fra Bjugn, på spørsmål om hvorfor han etter 60 år fortsatt bruker tid på politikk.

Alf Nebb (Sp) betegnes som bygdefaderen i Bjugn. Han har fulgt kommunen gjennom opp- og nedturer, kommunesammenslåing, trange tider og utbyggingstider.

- Alf har betydd veldig mye for bygda vår. Han la grunnlaget for bygdebyen Botngård og har skapt kommunen Bjugn, sier ordfører Arnfinn Astad (Ap).

Torsdag i forrige uke hedret kommunen jubilanten med en skikkelig 90-årsfest, med 90 innbudte gjester.

Politikk og gårdsdrift

Nærmest ved en tilfeldighet kom 90-årsjubilanten inn i politikken like etter krigen, og ble valgt til landets til da yngste ordfører. Nebb var 30 år, medlem av Bondepartiet og utdannet agronom fra Skjetlein landbruksskole. Han ble ordfører, etter at han kom på Bondelagets liste ved loddtrekning. Og som ordfører ble han sittende helt til 1975.

I perioden 1984 til 1987 var han ordfører nok en gang. Når inneværende perioden er over, har han vært kommunestyrerepresentant i over 40 år. I tillegg har sittet på fylkestinget i Sør-Trøndelag i 38 år, hvorav tre år som fylkesordfører. Han har også hatt verv i Norges Bondelag og sittet sentralt i Norsk Pensjonistforbund.

- Det har gått bra, men jeg har hatt lange dager, sier Nebb, som ikke bare har drevet med politikk, men også bygd opp et gårdsbruk i Bjugn.

Med sin lange fartstid i politikken, gjør han gjort seg mange tanker om utviklingen i Kommune-Norge. Og han er bekymret på vegne av distriktene.

- Staten har fordret mye av kommunene, men ikke fulgt opp med penger. Mange kommuner står langt tilbake i forhold til økonomi. Men ikke her hos oss, da, sier Nebb.

Framtidsrettet

- Landsbygda er i ferd med å avfolkes, alt havner i Oslo og andre større byer. På lang sikt betyr det trøbbel, fastslår Nebb.

Han mener politikerne har lagt det opp slik at distriktene skal avfolkes.

- Men vi har et land som er unikt, og vi bør beholde befolkningen over det ganske land, sier bygdefaderen bestemt.

Også Bjugn har slitt med fraflytting. En av årsakene til dette tror Nebb er Bjugn-saken. Den gikk hardt innpå den tidligere ordføreren, og han er ikke fornøyd med behandlingen de tiltalte i saken har fått i etterkant.

- De som ble tiltalt, har ikke fått noen slags oppreisning. Jeg ventet mer enn som så av samfunnet, sier Nebb med fast stemme.

Når det er sagt, er det ikke mange ting som har irritert den erfarne kommunepolitikeren. Han mener det har vært god flyt i politikken i Bjugn og i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

- Det gled godt i politikken den gangen. I dag er det mer politisk motsetning, det er ikke så bra for kommunesaken, sier Nebb.

Han er frustrert over politikerne som diskuterer på TV.

- Det er ikke politikk. Det er bare krangel blant folket på toppen. Det er om å gjøre å holde på taburettene. De bør heller bruke tida på å jobbe for de tingene man holder på med.

Nebb er ikke nådig i sin kritikk av kranglevorne politikere, men sier at Bjugn har styrt unna de verste politiske kranglene. Det kan dagens ordfører bekrefte.

- Kommunestyret i Bjugn i dag er særdeles samlet i mange saker. Vi har et godt klima, og Alf er med på å gjøre klimaet godt. I kommunestyret er han en av dem som ser framover. Alf er ingen gammel mann, sier Astad.

Kanskje en periode til

Selv er Nebb fornøyd med at han har bygd opp en god velferd for folk i Bjugn. Han har også flere meritter. I sin tid fikk han Fosen gymnas lokalisert til Bjugn. Han var også med på å skaffe kommunen fylkets første idrettshall, han bygde en stor barne- og ungdomsskole i kommunesenteret, og han jobbet for at Botngård skulle bli sentrum etter kommunesammenslåingen i 1964. Kommunene Stjørna, Jøssund og Nes ble slått sammen med Bjugn, og Bjugn ble beholdt som kommunenavn.

Astad mener det var Nebbs innsats som la grunnlaget for at de fire kommunene etter hvert fungerte som én kommune. Om dagens strukturdebatt sier Nebb at det for samfunnet og den enkelte innbygger ikke er bra med for store enheter.

- Da mister man kontakten med folket, rent menneskelig, mener han.

Sine 90 år til tross - Nebb utelukker ikke at han stiller igjen ved kommunevalget i 2007.

- Det frister, men det er for tidlig å si. Når man er kommet opp i min alder, må man vite at man er gammel, sier jubilanten, med en latter.


Alf Nebb (Sp):

Sivil status: Enkemann, fem barn

Utdannelse: Agronom fra Skjetlein landbruksskole

Politisk karriere: Ordfører i Bjugn 1945-1975 og 1984-1987. Vara til kommunestyret i Bjugn fra 2003, møter fast fra i år. Fylkestinget i Sør-Trøndelag 1945-1983, fylkesordfører 1968-1971.

Utmerkelser: Kongens fortjenstmedalje i gull, hedersbevis fra KS for lang tjeneste i kommunal virksomhet, utmerkelse fra Senterpartiet.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!