Trening, turgåing og samvær med familie og venner er viktig for ordførerne når de skal lade batteriene. Rælingen-ordfører Øivind Sand (midten) kopler av med sang. Her med bandet Nitty & The Noodles hvor ungdomsvennene Ulf Klemp (t.v.) og Kjell Nitteberg er med. Foto: Magnus Bjørke
Trening, turgåing og samvær med familie og venner er viktig for ordførerne når de skal lade batteriene. Rælingen-ordfører Øivind Sand (midten) kopler av med sang. Her med bandet Nitty & The Noodles hvor ungdomsvennene Ulf Klemp (t.v.) og Kjell Nitteberg er med. Foto: Magnus Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

100 råd om ordførerhverdagen

Slik takler ordførerne hverdagen som kommunens fremste representant. Vi har valgt ut gode råd fra 100 ordførere i vår undersøkelse.

Rundt 240 ordførere og fylkesordførere svarte på Kommunal-Rapports undersøkelse om helse, trening og “overlevelsesstrategier” for å takle livet som ordfører. Resultatene ble presentert i en større temasak i ukeavisa (nr. 4).  

For enkelte går ordførerhverdagen på helsa løs, men de fleste har sine strategier for å overleve en hektisk hverdag. Halvparten av ordførerne trener hver uke. 40 prosent er bevisst på kosthold. Rundt halvparten synes ordførervervet er slitsom, men trives like fullt godt og føler seg privilegert.

Nedenfor har vi valgt ut råd fra 100 av ordførerne i undersøkelsen - til deg som er ordfører eller vil bli det.

100 råd om hvordan du takler ordførerhverdagen

1.  Det viktigste er å strukturere både arbeidsdagen og arbeidet med representasjon. Det er viktig å sette av tid til deg selv, og klare å “legge fra seg” ordførerjobben når du har fri. (Selv om man selvfølgelig er ordfører hele tiden)

2.  Eg pålegg meg sjølv eit godt humør, då er eg best. Dersom ein grev seg ned i tungsinn, så er ein heller ikkje god nok leiar. Det er viktig å vera opplagt for utfordringane i kvardagen.

3.  Møte frivilligheten der de er. De gir både inspirasjon og innspill når dagene blir lange.

4.  Ha et åpent sinn, unngå lokalbutikker dagene det er slitsomt å være ordfører.

5.  Ha gode relasjoner til politikere og ansatte. Få politikerne til å være opptatt av å utvikle kommunen. Rådmann og rådmanns stab må få lov til å være med på utviklingsarbeidet.

6.  Alle må være med å profilere kommunen positivt, det virker på dem som ser kommunen utenfra, og som indremedisin.

7.  Reis bort fra egen kommune

8.  Sentrer fokuset på det som ligger rett foran og ikke bruk energi på alt arbeidet som ligger lenger fram i tid.

9.  Sørge for et godt samarbeidsklima med rådmann, god planlegging, prioritering samt å ha et godt nettverk.

10.  Ordførervervet krever usedvanlig mye kveldsarbeid. Har i flere uker hatt over 80 timer arbeid, og slikt sett er det slitsomt, men vi ordførere er vel over gjennomsnittet engasjert for fellesskapet. 

11.  Som småbarnsfar er ordførervervet krevende å kombinere med familiens planer. Jeg får altfor liten tid til å trene, og nettopp det plager meg. Jeg skal bli flinkere til å prioritere tid til trening på dagtid når man likevel skal på møter på kveldene. Generelt er det så mye “arbeid”, at man innimellom må ta seg noen friheter.

12.  Gjør det du finner interessant. Det er alltid noen som kan gjøre det uinteressante.

13.  Syt for godt kosthold, mosjon, frisk luft og, ha telefon på lydlaus i kvilestunder.

14.  Vær samfunnsengasjert og føl glede ved det du får utrettet og omgangen med innbyggerne. Gled deg også over framtidsmuligheter.

15.  Skaffe seg pausar inn imellom. Hytta er fristaden!

16.  Hold spiriten oppe, glede deg over at det er en interessant jobb.

17.  Det er viktig å jobbe med seg selv så man kan legge saker bak seg.

18.  Omgi seg med positive folk og holde tett kontakt med familie og venner.

19.  Vektleggja alt det positive som følgjer med ordførarvervet, for eksempel alle unike møte med innbyggjarar i alle aldersgrupper på veldig mange ulike arenaer!!

20.  La sak være sak og person være person.

21.  De dagene i tilknytning til helger der ikke kalenderen er fylt, er det lov å reise hjem litt før, eller dra på kontoret litt senere.

22.  Gjør aldri noe som ikke tåler å stå i avisen dagen etter, så slipper du å dekke over ubehageligheter. Alt du sier og gjør vil bli brukt imot deg.

23.  Ta en ting av gangen og ha fullt fokus der og da. Ta eventuelle forberedelser i “siste liten” Man kan ikke gå og tenke på alt hele tiden. Administrere tiden selv, ikke overlat kalender og telefon til sekretær/rådgiver som dermed setter dagsordenen din.

24.  Jeg har et godt tillitsforhold til formannskapet. Medlemmene er ivaretakende og omsorgsfulle også i tøffe prosesser.

25.  Vær minst mulig selvopptatt.

26.  Ha en god samtalepartner/gruppeleder. Når det stormer, og det vil det av og til gjøre for ordførere som vil noe, unnlater jeg ofte å lese den mest destruktive kritikken i media.

27.  Ha omsorg for andre og jobb for saker som gir mening!

28.  Gjør vedtak som får positive konsekvenser i kommunen.

29.  Etter mitt skjønn bør den som tar på seg et slikt verv ha god livserfaring og god helse. Da kan du mestre. Så bør man ta vare på seg selv og de gode øyeblikkene. Videre er ærlighet viktig i alle sammenhenger, og ikke gå rundt og love mer enn det man noenlunde kan stå inne for.     

30.  Søk samarbeid/samhold med andre ordførere i regionen.

31.  Unngå å lese ALT av kommentarfelt og det som står om deg i media. Jeg syntes også det er veldig viktig å være seg selv. Tør å være uerfaren og uvitende innimellom. Vis at du er menneske, ikke en robot.

32.  Vær oppdatert.

33.  Ikkje identifiserer seg så mykje med ordførarvervet at politikken blir personleg.

34.  Ikke gi seg ut for noe en ikke er eller si ja til ting en ikke behersker.

35.  Ha korttidshukommelse på dei uvesentlege tinga

36.  Sett av tid til fysisk aktivitet. Med 50+ arbeidstimar i veka er det tvinganede naudsynt å trimme.

37.  Delta ved arrangementer og møter der du treffer glade og positive innbyggere, gjester og næringsdrivende. Glede meg over positive opplevelser og tilbakemeldinger og de vedtakene som vår gruppe har initiert.

38.  Det forventast at ordføraren har innsyn i dei fleste saker – alltid. Ein må leve med stresset.  Det er mange som tar kontakt med ordføraren i “problemsaker - alt frå byggesak, nabofeider og barnevern. Eg tek alltid desse på alvor og som uttrykk for tillit til meg som ombud. Men eg er tydeleg på handlingsrommet mitt i enkeltsaker, og prøver å gje råd og ikkje sitja att som den som skal løysa alle problem.

39.  Ha forståelse for at det er saken ikke deg de/noen er ute etter når det stormer rundet deg.

40.  Ha god og løpende kontakt med egen gruppe og parti. Ikke glemme at du er ordfører for hele kommunen, ikke bare en representant for flertallskonstellasjonen.

 41.  Lag daglige prioriteringslister. Ikke la deg fange av e-postene som ramler inn i ett sett.

42.  Engasjer deg i hva familien driver med en liten stund hver dag. Finn din egen måte å balansere hverdagen på.

43.  Det å få lov til å bruke tiden på det man er mest opptatt av, nemlig politikk og samfunnsutvikling, er jo bare helt fantastisk! Kunne ikke hatt en bedre hverdag og føler meg veldig privilegert. En mulighet til å gjøre samfunnet bedre for enkeltmennesket og ikke minst mine egne barn. Selvfølgelig er det krevende saker og lange dager, men det visste jeg jo, og jeg har selv ønsket meg dette vervet. Men man må ha entusiasme og så må man ha en sterk rygg og en god psyke hjelper nok også.

44.  Sette agenda selv, både med saker og tidsbruk. Jobb systematisk, ha struktur og tenk langsiktig. Ha et tett samarbeid med rådmannen. Ha et godt samarbeid og forankring i egen partigruppe og kommuneparti.

45.  Ikke la deg stresse av e-post, spesielt på kveld og helger. Dagens avis er gammelt nytt i morgen!

46.  Bruk varaordfører og utvalgsledere til å representere. Finn den mest hensiktsmessige arbeidsformen for deg seg. Jobb hjemmefra på kvelder.

47.  Ikke ta seg selv så høytidelig. Husk at ordførervervet er tidsbegrenset, og det meste av tiden her på jord har vi helt andre oppgaver.

48.  Ta en dag av gangen! Ordførerjobben er en livsstil, det er slitsomt, ja – men det er nok den beste jobben/vervet vi kan ha i Norge.    

49.  Jeg tror at det å etablere en fast og faglig kompetent veilederordning, tilgjengelig for alle ordførere, kunne gitt stort utbytte for mange. Eventuelt kunne det også fungere som en type kollegaveiledning, etter modell av for eksempel den sykepleierfaglige veiledningen. Jeg tenker ikke på en politisk rådgivningstjeneste, det har vi nok av. Men et fortrolig rom for refleksjon og samtale, hvor de personlige belastningene ved å stå i front får komme til uttrykk, og bli bearbeidet. Jeg tror det kan ha stor gevinst for alle sider ved helsa – emosjonelt, psykisk og fysisk.

50.   Ha en administrasjon som er lojal og som du samarbeider godt med samt godt samarbeid med det politiske miljøet. Ha et godt forhold til media.

51.  Vær godt gift.                  

52.   Man kan ikke ta inn over seg negative kommentarer eller ta det for personlig om folk er misfornøyd med ting man er med på å bestemme.

53.  At jeg etter sene kveldsmøter setter av litt tid dagen etter til trening, gjerne fra morgenen av.

54.  Holde fokus på å utøve vervet på ærlig og rettferdig måte. Vær kritisk til sterke særinteresser, og aksepter at du som ordfører skal prøve å gagne hele samfunnet best mulig, og at det ikke er mulig å gjøre alle til lags. Ha et ekstra hjerte for de svake grupper i samfunnet (barn og eldre/syke) med få til å prate sin sak.

55.  Snakk med alle som vil prate med deg, også folk som ikke står for samme politiske ideologi som deg. Vær ordfører for hele kommunestyret, og ikke bare din egen flertallsfraksjon. Når det tærer hardt på humøret er det på tide med en dags avspasering.        

56.  Det er viktig å prioritere hva en skal delta på, og umulig å si ja til alle forespørsler. Det viktigste først.

57.  Gå en tur om morgenen. 1 time – fra 0600 – 0700

58.  Ver nøgd når du har fleitalet med deg, ikkje la opposisjonen sine forsøk på å knekka deg gå inn på deg. Hev deg over smålegheit, ikkje snakk politikk heime, ber over med eigne feil og legg ting bak deg. Ikkje mein noko om alt.

59.  Sørg for å være à jour hele tiden. Etterslep blir fort stress.       

60.  Eg har gode hobbyer med jakt, skogsarbeid og masse lange turar på fjellet.

61. Ungane gjev meg masse energi og pågangsmot for å skape ei betre framtid for mitt lokalsamfunn.

62.  Vær forberedt og bevisst på at befolkningen har forventninger til ordføreren til alle døgnets tider, og vær mentalt innstilt på det.

63.   Ikke forsøk å kopier eller leve opp til et ideal eller en tenkt rolle.

64.  Prøv å ha realistiske forventninger til hva en kan realisere, avklar støtte til oppgaven på hjemmebane. Sørg for å ha noen du kan være fortrolig med. Opparbeid godt forhold til rådmannen.

65.  Jeg delegerer det jeg kan og organisere dagene og ukene nøye. Jeg må også være sammen med barna og bare være mamma.

66.  Nok søvn og lite alkohol.

 

Ordfører Knut Moe i Modalen løfter vekter. Foto: Helge Skodvin

 

67.  Ordførerlivet er et usunt liv med stress og usunn kost og lite bevegelse. Jeg står i fare for å utvikle livsstilsykdommer. Jeg har fått beskjed fra lege om å begynne å trene og spise sunt. Mitt tips er å tenke på helsa, en må lære å si nei. En kan ikke være med på alt.

68.  Se framover og fokuser på de 'gode' dagene. Iblant kan det også være nyttig og tenke på at det kommer en ny avis neste dag.

69.  Svar på alle henvendelser, vær tilgjengelig. Bli aldri sint!   

70.  Eg blei sjukemeld med stiv nakke og stress. Begynde å trene på tredemølle ein halv time morningen pluss ein del tøyeøvelser før jobb. Dette gjorde at eg vart ein heilt ny person. Eg har holdt på eit år no og anbefaler virkelig dette.

71.   Ha nokon å snakke med om utfordringane du møter. Det er i utgangspunktet ein utruleg “einsam” og altoppslukande jobb, og det er skummelt for helsa i lengden.

72.  Lytt til alle som har spørsmål og behov for en prat med ordføreren. Ikke lov for mye og ikke vær redd for å innrømme at man har “glemt” eller ikke prioritert å gjøre noe man burde gjøre.

73.  Ikke gå på akkord med egne meninger. Da kan en enklest forsvare det en gjør.

74.  Vær tydelig på rollen ovenfor administrasjon og innbyggere. Ikke vær den som skal fikse alt.

75.  Pust med magen, vurdere og sortere utfordringer, samarbeid, benytt kompetanse, finne pålitelige samtalepartnere for god rådslagning/feedback, se mulighetene og finne det positive i eller bak hver utfordring.

76.  Ta “time out” en dag eller to helst før “det virkelig topper seg” for å hente ny input og energi. Husk du er din egen lykkes smed!

77.  Sørg for at vanskelige saker er avklart i posisjonen i god tid før dei skal handsamast i formannskap og kommunestyre.

78.  Omgås venner/folk som gir deg positiv energi. Sett inn noen helt frie dager i kalenderen også fri for telefonen, hvis mulig.

79.  Legge vekt på å ha enn vennlig, inkluderende og samarbeidsorientert tone både med administrasjon andre politikere.

80.  Bruke naturen som rekreasjon.

81.  Lytt til alle innspel, men la sakene vera sak og ikkje ta det personleg. Ein må skilla mellom sak og person, og ein må legga sakene bak seg.

82.  Humor, selvironi og energiutløsende hobbyer. Jeg tar standup oppdrag, spiller i band, leser bøker og ser film. Dette gir energi og helt andre perspektiver på saker som er vanskelig i jobben.

83.  Innrøm feil du har gjort. Forklare hvorfor du tar et standpunkt eller dersom du har forandret standpunkt.

84.  Prøv ikke å stresse – stress gjør deg aldri mer effektiv.

85.  Ikke bring med ordførerproblemene hjem. De skal ligge på skrivepulten når du går. Og de vil garantert fortsatt ligge der neste morgen. Så ikke bruk fritiden på å løse problemer.

86.  Det som har hjulpet meg er at jeg sier til meg selv at så lenge jeg gjør mitt beste og har gode intensjoner så er det godt nok. Jeg skal ikke bære hele kommunen på mine skuldre … selv om det av og til føles sånn.

87.  Jeg har lært at det er viktig å snakke med andre når en er oppi noe vanskelig. Ikke bær på det selv.

88.  Ordførere må ha stor arbeidskapasitet, god fysikk, evne til å mestre stress. Man må også ha et nettverk man kan stole på.

89.  Ta avgjørelser når det er nødvendig –  både positive og negative, slik at saker blir avsluttet.

90.  Prøv å være strukturert på møter og vær nøye med avtale møtetider for innbyggere eller andre som vil prate med deg.

91.  Når jeg etter hvert forsto at mine kroppslige plager skyldes jobben, kunne jeg lettere ta forholdsregler. Trening er blitt livsviktig. Ferie er også meget viktig. Siste året var første gang jeg tok ordentlig ferie.

92.  Det å trives i rollen som ordfører er nok det viktigste for å mestre rollen som ordfører og å holde seg frisk. Jeg har vært bevisst på at ordførerrollen ikke skal bli altoppslukende. Som småbarnsmor har det vært viktig for meg å vise at man kan kombinere disse to rollene. Dersom dette ikke var mulig ville vi hatt et demokratisk problem.

93.  Være bevisst skille mellom sak og person, samt være tydelig slik at ingen er i tvil om hvor de har deg.

94.  Viktige stikkord for å meistre kvardagen som ordførar er: planlegging, utnytte rolege periodar som jul, fellesferie og andre periodar til eigentid, gi seg sjølv lov til å prioritere og seie nei til arrangement i nokre tilfelle.

95.  Ikke tro at alle venter at du skal være “overmenneske”. Det er lov å ha fritid.

96.  Jeg er alltid tilgjengelig, men er ikke alltid på kontoret! Akseptere at en ikke kan rekke alt.

97.  Vær løsningsorientert, ha godt humør, vær hyggelig, omgjengelig, forutsigbar og skap trygghet og motivasjon.

98.  Ærlighet, åpenhet og etterrettelighet gir respekt i lokalsamfunnet. Det fører til færre usaklige tilbakemeldinger.

99. En kommer langt med å utvise god folkeskikk og generell respekt for andre mennesker.

100.  En må lære seg å leve med mye uregelmessighet, lange arbeidsdager, uforutsigbarhet i helgene, medietrykk og generelt høyt arbeidspress. Du er nær innbyggerne, kjenner mange, møter mange og blir gjenkjent og omtalt.