Teltleiren i det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold åpnet fredag for asylsøkere. Ved senteret foregår registrering, utstedelse av asylsøkerbevis og helseundersøkelse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Teltleiren i det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold åpnet fredag for asylsøkere. Ved senteret foregår registrering, utstedelse av asylsøkerbevis og helseundersøkelse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ankomstsenter i Råde åpent for asylsøkere

Ankomstsenteret for asylsøkere i Råde åpnet fredag. Senteret er det første stoppestedet for asylsøkere som kommer til Norge.

Ved senteret foregår registrering, utstedelse av asylsøkerbevis og helseundersøkelse. Asylsøkerne får også matservering og overnattingstilbud.

Politiets utlendingsenhet (PU) setter opp transport til ankomstsenteret i Råde fra lokale knutepunkter som Fredrikstad, Halden og Rygge. Asylsøkere fra Svinesund transporteres også av PU i samarbeid med Østfold politidistrikt eller Tollvesenet.

Ikke godkjent av Arbeidstilsynet

Da senteret åpnet fredag hadde det ikke fått godkjenning fra Arbeidstilsynet.

– Vi ventet på godkjenning fra Arbeidstilsynet tidligere i dag. Det er mange aktører ved senteret, og dette har gått fort. Tillatelsen kom fredag ettermiddag. Asylsøkere som kom fredag morgen, har alle blitt tatt inn i Heros mottakssystem, opplyser politioverbetjent og leder av politiets virksomhet ved senteret, Rolf Hegli, til NTB.

Siden ankomstsenteret åpnet klokken 9 fredag morgen, har det strømmet jevnt på med asylsøkere.

– Mitt største håp er knyttet til mine to barn, som er døve. De hadde ingen framtid i hjemlandet. Jeg håper på et bedre liv for dem, at de kan få gå på skole og ha et bra liv, sier afghanske Ghulum Nourzi til NRK. Familien var blant de første som kom til Råde.

Besøk av Solberg

Statsminister Erna Solberg besøker senteret for asylsøkere i Råde lørdag.

21. oktober besøker også kong Harald og dronning Sonja senteret.

PU har kapasitet til å registrere opptil 500 asylsøkere per døgn på det nye senteret. I det som tidligere var Smart Clubs butikklokaler, er det satt opp 23 telt med plass til mellom 20 og 40 personer i hvert.

Asylsøkerne vil være i ankomstsenteret noen få dager før de blir flyttet videre ut i asylmottak.

(©NTB).