– Med de tallene vi ser nå, er det avgjørende å få til en langsiktighet og forutsigbarhet, sier Mudassar Kapur (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
– Med de tallene vi ser nå, er det avgjørende å få til en langsiktighet og forutsigbarhet, sier Mudassar Kapur (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixFoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre-politiker vil tenke nytt om bosetting

Kommunene bør inngå langsiktige snarere enn ettårige avtaler med staten når de skal bosette flyktninger og asylsøkere, mener Høyres Mudassar Kapur.

– Jeg mener tiden er inne for å vurdere noe annet enn år-til-år-ordningen, sier stortingsrepresentanten i kommunalkomiteen.

Han utfordrer derfor kommunenes interesseorganisasjon KS og kommunene til å se på nye løsninger for bosetting som fortsatt har frivillighet som fundament.

– Med de tallene vi ser nå, er det avgjørende å få til en langsiktighet og forutsigbarhet. Derfor er det viktig å lage langsiktige avtaler med kommunene som strekker seg over lengre perioder enn ett år av gangen, sier han.

Norske kommuner har i år sagt seg villig til å bosette over 11.000 flyktninger og asylsøkere, men behovet for flere boliger er stort. Utlendingsdirektoratet anslår at det kommer omkring 50.000 asylsøkere til Norge i år og neste år, i tillegg til flere tusen kvoteflyktninger.

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) avviste imidlertid nylig at det kan bli aktuelt å tvinge norske kommuner til å bosette flere.

– Vi ønsker ikke tvang og vil ha en frivillige bosettingslinje, sa hun til NTB.