Statsminister Erna Solberg. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Statsminister Erna Solberg. Foto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kostnadsanslaget for 40.000-50.000 flyktninger kan være for lavt

Regjeringens kostnadsanslag på 40-50 milliarder kroner de neste fem årene som følge av flyktningstrømmen, må trolig oppjusteres, skriver Finansavisen.

Statsminister Erna Solberg (H) varslet fra Stortingets talerstol tirsdag asylkostnader på 40-50 milliarder kroner de nærmeste fem årene hvis 40.000-50.000 asylsøkere får opphold.

Solberg bygger sine anslag på Utlendingsdirektoratets siste prognoser, som viser at 23.000 asylsøkere kommer til Norge i år og 33.000 neste år. Hver asylsøker koster samfunnet rundt 1 million kroner over fem år. Men hvis asylankomstene fortsetter i samme tempo som forrige uke, med nesten 2.000 søkere, og sysselsettingen av flyktningene ikke tar seg opp, risikerer regjeringen en tredobling av utgiftene.

– Kostnadsanslaget på 1 million kroner per flyktning som bosettes, er et grovt anslag. Det er flere kostnader som ikke er med, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til Finansavisen.

Beregningen er begrenset til kostnader knyttet til saksbehandling, ett år på mottak og kommunalt integreringstilskudd over fem år. Kommunenes merutgifter til kommunale tjenester er ikke med. Statistisk sentralbyrås beregninger av nettokostnadene de første fem årene er rundt én million per ikke-vestlig innvandrer, men forutsetningen er en yrkesdeltakelse på 54 prosent. For landene på asylsøkertoppen i Norge, Syria, Eritrea, Afghanistan og Irak, er sysselsettingsgraden 42 prosent i snitt.

Utlendingsdirektoratet anslo i forrige uke at det vil komme 56.000 asylsøkere til Norge i år og neste år.

(©NTB)