Barneombud Anne Lindboe og generalsekretær John Peder Egenes i Amnesty mener regjeringens håndtering av flyktningkrisen er både kritikkverdig og hjelpeløs. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Barneombud Anne Lindboe og generalsekretær John Peder Egenes i Amnesty mener regjeringens håndtering av flyktningkrisen er både kritikkverdig og hjelpeløs. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Krever tiltak for flyktninger

Flere organisasjoner krever strakstiltak for å avhjelpe situasjonen ved mottakssenteret på Tøyen. Nå lanserer UDI et nytt ankomstsenter i Råde som løsning på den sprengte kapasiteten.

– Vi må få slutt på den alvorlige og uverdige situasjonen vi ser i dag, sa barneombud Anne Lindboe til NTB onsdag. Hun er svært kritisk til hvordan myndighetene har håndtert flyktningsituasjonen, og onsdag kalte hun Amnesty, Redd Barna, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norsk forening for asylsøkere (NOAS) inn til krisemøte, der de ble enige om å sende et felles brev til regjeringen med krav om strakstiltak.

Tøyen er en flaskehals

Fra uke 37 til 39 kom det 3.431 asylsøkere til Norge, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Alle må gjennom mottakssenteret som Politiets utlendingsenhet (PU) har på Tøyen i Oslo. Det har vist seg å være en gedigen flaskehals.

I travle perioder tidligere har det kommet rundt 300 personer på en uke, nå er vi nesten oppe i det antallet på et døgn, sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU til VG.

– Vi må handle nå, sier Lindboe, som etterlyser en flyktningleir hvor flyktningene kan få tak over hodet, et måltid, en dusj og trygghet mens de venter på å bli registrert.

Bekymret for barna

Lindboe sendte for to uker siden en bekymringsmelding til Justisdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet.

– Vi har ennå ikke fått svar, sier Lindboe.

Hun er særlig bekymret for barn og enslige mindreårige asylsøkere. Bare de siste fire ukene har det kommet 645 mindreårige alene til Norge.

– De har behov for både omsorg og helsehjelp som de ikke får i dag, sier Lindboe til NTB.

Hun karakteriserer hjelpen flyktningene får i dag, som «fragmentert klatting».

– Den er tilfeldig og består for en stor del av innsats fra frivillige, sier hun.

Jobber med løsning

UDI inngikk onsdag en leieavtale med eier av et tidligere Smart Club-lokale i Råde kommune i Østfold. Bygget skal fungere som mottakssenter og kan huse inntil 1.000 asylsøkere om kommunen godkjenner bruksendring i kommunestyret torsdag.

– Slik jeg forstår barneombudet er det akkurat dette hun etterlyser. Etableringen av mottakssenteret på Råde vil avlaste Tøyen og gi bedre kapasitet for både vanlige flyktninger, barn og enslige mindreårige asylsøkere, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til NTB.

Kallmyr mener senteret på Råde vil være stort nok til å løse dagens mottakssituasjon.

– Senteret skal tilby overnatting til nyankomne asylsøkere noen få dager, mens Politiets utlendingsenhet foretar en første registrering av dem. Her vil også den lokale helsetjenesten være til stede med både et akutthelsetilbud og andre helsetjenester som trengs, sier UDI-direktør Frode Forfang i en pressemelding.

(©NTB)