Snorre Valen (SV) er kritisk til at regjeringen ikke har satt av mer penger til flyktningekrisen i budsjettet, men skal komme med en tilleggsmelding om to uker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Snorre Valen (SV) er kritisk til at regjeringen ikke har satt av mer penger til flyktningekrisen i budsjettet, men skal komme med en tilleggsmelding om to uker. Foto: Berit Roald / NTB scanpixFoto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mener ufullstendig budsjett ødelegger for opposisjonen

At regjeringen ikke satte av mer penger til å takle asylantstrømmen i budsjettforslaget, gjør det i praksis umulig for opposisjonen å behandle forslaget, mener SV.

Da regjeringen la fram sitt budsjett 7. oktober, varslet den en tilleggsmelding senere om strategi for håndtering av flyktningstrømmen og finansieringen av dette neste år. Tilleggsmeldingen legges fram om to uker.

Det innebærer trolig at milliarder må flyttes på budsjettet, uten at opposisjonen får behandlet endringene på ordentlig vis, frykter SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

– Det er helt åpenbart at man burde holdt av mer penger, sier han.

Frist mandag

Det anslås at den økte asylanttilstrømmingen til Norge neste år vil koste 5-6 milliarder kroner ekstra, og dermed får tillegget etter alt å dømme store konsekvenser for budsjettet.

Men fristen for opposisjonspartiene til å stille sine spørsmål til Finansdepartementet om budsjettforslaget går ut allerede mandag.

– Det blir i praksis umulig å drive reelt opposisjonsarbeid med budsjettet. Det er veldig heldig for regjeringen, men uheldig for alle andre, sier Valen.

Han viser til at opposisjonen er avhengig av å kunne stille spørsmål til Finansdepartementet i arbeidet med sine alternative budsjetter. Det samme er nødvendig for å få beregnet kostnader og effekter av regjeringens forslag.

Ingen ny høring

Også Redd Barna er kritisk til budsjettprosessen og mener det burde bli satt av tid til ekstrahøringer når regjeringens tilleggsmelding kommer.

– Det er svært problematisk at Stortinget og organisasjonene nå bruker masse ressurser på å behandle det som i realiteten allerede er et ugyldig budsjett. Det var utgått på dato allerede før det ble lagt fram, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

Hun beskriver prosessen som uryddig og frykter et demokratisk underskudd og kort behandlingstid i komiteen.

«Force majeure»

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) forstår kritikken, men framholder at situasjonen er ekstraordinær.

– Alle skulle ønske at budsjettprosessen skulle bli annerledes, men vi kan ikke forandre virkeligheten. Partiene må selv tenke gjennom hva de vil prioritere og sørge for å innhente relevante innspill, sier han.

– Jeg forstår kritikken fra SV, men vi må samtidig ha forståelse for at regjeringen ikke har kunnet legge opp til en ideell prosess. Dette er en force majeure-situasjon, sier Venstres Terje Breivik.

Krever svar

Syversen understreker at Finansdepartementet forventes å besvare spørsmål fra Stortinget selv om fristen utløper mandag.

– Jeg regner med at departementet vil svare så raskt som overhodet mulig, men det er kanskje et par tusen spørsmål det er snakk om, sier han.

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen har forståelse for at situasjonen er spesiell og at regjeringen velger å legge fram en tilleggsproposisjon til budsjettet.

– Det skal vi klare å håndtere, men vi må samtidig kunne forvente at Finansdepartementet har som topp prioritet at det skal serve Stortinget. Jeg tar for gitt at det er åpent for å stille spørsmål også etter fristen på mandag, sier hun.

– Gjemmer seg

De ferskeste anslagene fra UDI viser at 23.000 asylsøkere kommer til Norge i år og 33.000 neste år.

Valen erkjenner at usikre anslag gjør det vrient å anslå kostnader. Men han stiller seg uforstående til at ikke regjeringen alt har satt av penger til å håndtere de økte kostnadene.

Valen forstår heller ikke hvorfor regjeringens forslag bare tar høyde for 11.000 asylsøkere neste år.