Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge tirsdag i forrige uke. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge tirsdag i forrige uke. Foto: Tore Meek / NTB scanpixTore Meek / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Over 500 asylsøkere over Storskog på én uke

De siste sju dagene har det kommet 501 asylsøkere over grensestasjonen på Storskog via Russland, viser tall fra Østfinnmark politidistrikt.

Omkring tre av fire av asylsøkerne oppgir at de er fra Syria.

Finland opplever ikke den samme tilstrømningen fra Russland på sine grensestasjoner, og utenriksminister Børge Brende (H) ba om en forklaring på dette da han møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forrige uke.

Ber Russland om forklaring

– Jeg ba Lavrov om en redegjørelse om årsaken til at det nå kommer så mange over grensa til Norge, sa Brende til NTB torsdag.

Han ba Lavrov om en oppklaring av forskjellen mellom Norge og Finland og redegjøre for hvilke visa som utstedes, og klargjorde at det bare er asylsøkere med reelt beskyttelsesbehov som vil få opphold i Norge.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sa samme dag til VG at regjeringen nå jobber med å utarbeide en instruks til UDI om at flyktninger og asylsøkere som kommer over Russland-grensen, skal returneres uten at søknadene behandles.

– Mange av dem som kommer, har fått oppholdstillatelse i Russland, eller vi mener at de kan få det, sa Kallmyr.

Drapsdømt avvist

Torsdag meldte også TV 2 at politiet har avslørt flere tunge kriminelle som utgir seg for å være flyktninger og ønsker å ta seg inn i Norge.

– Vi har pågrepet og fengslet noen, og fått hurtigbehandling på fem stykker som vi har sendt tilbake på sykkel over Storskog, sa politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark.

Hætta opplyser til NRK at det dreide seg om en drapsdømt og hans familie. Hun frykter imidlertid at det kan ha kommet inn flere kriminelle i flyktningstrømmen over Storskog.

– For meg fremstår det som åpenbart, for de kriminelle vil alltid utnytte et svakt system, og det systemet vi har hatt på Storskog har den siste tiden vært relativt svakt, sier hun. (©NTB)