Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringens flyktningplan kommer 30. oktober

Regjeringen tar sikte på å legge fram sitt tillegg til statsbudsjettet om flyktningsituasjonen 30. oktober. Da starter dragkampen om hvordan neste års asylregning skal betales.

Prognosene for asylankomster til Norge har blitt kraftig oppjustert siden regjeringen la siste hånd på sitt budsjettforslag, som ble lagt fram 7. oktober.

Derfor har regjeringen varslet et såkalt tilleggsnummer, i realiteten et tillegg til budsjettforslaget, for å klargjøre strategier for mottak av asylsøkere og kostnader forbundet med dette.

Regjeringen tar sikte på å legge fram dette tillegget fredag 30. oktober, men en endelig beslutning tas tirsdag ettermiddag.

Ny frist for spørsmål

Opposisjonen har klaget på at det er vanskelig å få stilt Finansdepartementet nødvendige spørsmål om budsjettforslaget innen fristen kommende mandag, uten å kjenne innholdet i tilleggsnummeret. Det antas nemlig at den økte asyltilstrømningen vil koste mange milliarder neste år.

Men det ligger nå an til at partiene får frist til mandag 2. november klokken 15 med å stille spørsmål om tillegget.

– Vi har også muligheten til å stille spørsmål om budsjettet nå, men det er vanskelig, i og med at vi ikke vet hva som står i tilleggsnummeret, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Asylregning

UDIs prognoser tyder på at Norge kommer til å ta imot 23.000 asylsøkere i år og over 33.000 neste år. I tillegg kommer flere tusen kvoteflyktninger til Norge.

Det store spørsmålet er hvordan regjeringen ser for å seg å finansiere milliardutgifter til mottak, integrering og bosetting av flyktninger og asylsøkere i neste års budsjett.

Én mulighet er å bruke flere oljekroner, men regjeringen øker allerede i sitt budsjettforslag bruken av oljepenger kraftig. Regjeringen kan også omdisponere bistandsmidler og bruke en større andel av bistandsbudsjettet på flyktningmottak i Norge.

Et annet alternativ er å vente med noen av kuttene som foreslås innen formues-, selskaps- og personskatt.

Samtidig er det neppe aktuelt verken for regjeringen eller samarbeidspartiene å barbere ned milliardpakken som skal brukes på tiltak mot økt arbeidsledighet.

Besøkte mottakssenter

Statsminister Erna Solberg (H) anslo i sin redegjørelse for Stortinget nylig at asylstrømmen vil koste Norge 40-50 milliarder kroner de neste fem årene, hvis de siste prognosene slår til. DNB Markets anslår kostnader på 5-6 milliarder i 2016.

Solberg besøkte lørdag et ankomstsenter for asylsøkere med plass til 1.000 mennesker i Råde kommune i Østfold.

– Vi kan alle håpe på at den strømmen som vi ser nå, blir mindre. Men i dag er det ingen som ser tegn til at det skjer, sier statsministeren til NTB.

Mange av asylsøkerne kommer fra borgerkrigsherjede Syria, autoritære Eritrea eller urolige Afghanistan.

(©NTB)