Frp: Forlik om asylpolitikk er underordnet

Politikk. Frp sår ytterligere tvil om de vil være med på et bredt forlik i asyl- og innvandringspolitikken. I stedet vil partiet legge fram en lang rekke innstrammingsforslag for Stortinget.
– Vi må få redusert ytelsene, strammet inn på familiegjenforening, sørge for større bruk av midlertidig opphold og en lang rekke andre tiltak, sier partileder Siv Jensen til NTB. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke

– Det haster. Vi må få redusert ytelsene, strammet inn på familiegjenforening, sørge for større bruk av midlertidig opphold og en lang rekke andre tiltak, sier partileder Siv Jensen til NTB.

Det hersket onsdag forvirring om Frp vil delta i forhandlinger om et bredt forlik om innstramminger i asylpolitikken, slik statsminister Erna Solberg (H) tok til orde for i Stortingets spørretime samme dag. Der slo hun fast at «raske og tydelige innstrammingstiltak forutsetter et bredt forlik».

På partiets gruppemøte onsdag skal Frp i stedet ha vedtatt å legge fram sine konkrete forslag til innstramminger på asylfeltet for Stortinget.

I tillegg til forslagene som framkommer i tillegget til statsbudsjettet om flyktninger, vil Frp legger fram forslag om en rekke ytterligere tiltak.

– Utvanning

– Målet om å få til et bredest mulig forlik vil kunne bety en utvanning på enkelte områder. Det er tiltak knyttet til innstramming som nå er viktig, og det er det vi ønsker å få på plass, sier Frps gruppeleder i Stortinget, Harald Tom Nesvik.

– Vi vil nå sette oss ned og utforme forslag til konkrete tiltak. Så blir Stortinget invitert til å ta stilling til disse, og vi håper at flest mulig partier slutter seg til det. Så får vi se hvor bred tilslutning vi får, sier han.

Det betyr trolig at partiet ikke vil delta i forhandlingene om et bredt forlik som de andre partiene på Stortinget har tatt til orde for. Ifølge Nesvik vil Frp informere statsminister Solberg om gruppemøtets beslutning senere onsdag.

Kilder i Frp sier til Klassekampen onsdag at regjeringen kan få flertall for asylinnstramminger uten at samarbeidspartiene KrF og Venstre er med. KrF har allerede reagert på flere av forslagene om å kutte i ytelsene til flyktningene i tillegget til statsbudsjettet.

Erna Solberg slår imidlertid fast overfor NTB at det er et «ikke-tema» å la KrF stå utenfor og viser til asylavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Underordnet

Det absolutt viktigste for Frp er å finne måter å bremse tilstrømmingen av flyktninger til Norge på. Hvor bredt et eventuelt forlik om asyl- og innvandringspolitikken blir, er ifølge Frp-leder Siv Jensen avhengig av de øvrige partienes «vilje til å stramme inn».

– Det er helt underordnet hvor mange som er med, sa Jensen.

Verken Jensen eller Nesvik ville onsdag uttale seg om hva som vil skje dersom Frp ikke får gjennom sine forslag.

– Vi lever i et demokrati, og det er regjeringens oppgave å administrere Stortingets vedtak, sier Nesvik.

– Dette er en viktig sak for store deler av det norske folk, som aner uro rundt det vi nå ser. Derfor er det forventninger om at vi leverer raske, konkrete innstrammende tiltak som bidrar til å redusere den framtidige tilstrømningen til Norge, sier Jensen.

(©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!