Ordfører vil ha UDI-kontor i Kirkenes

Politikk. Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap), mener UDI bør behandle asylsøknader ved grensa til Russland, slik at personer uten beskyttelsesbehov raskt kan sendes ut.
Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen, her fotografert i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Rafaelsen er opprørt over at flere av asylsøkerne som nå kommer over grensa ved Storskog og inn i kommunen, har bodd og arbeidet flere år i Russland.

– Vi må raskt finne ut hvem som er hvem, hvem som får bli og hvem som skal ut. De som åpenbart ikke har asylbehov, kan flys rett fra Kirkenes til Kabul, sier han til Klassekampen.

I dag sendes asylsøkere sørover med fly fra Kirkenes og får søknadene sine behandlet i Oslo. Sør-Varanger-ordføreren mener Utlendingsdirektoratet (UDI) bør starte asylbehandlingen umiddelbart etter at flyktningene har kommet over grensa på Storskog.

– Hvis det er ett sted i Norge som trenger UDI-kontor, så er det Kirkenes, sier han.

UDI har i dag to saksbehandlere som er utplassert i Kirkenes. I forrige uke kom det 1.113 asylsøkere til Norge over Storskog.

(©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.