Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot at flyktningene som nå kommer til Norge kan ende i ledighetskøen. Foto: Joakim S. Enger
Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot at flyktningene som nå kommer til Norge kan ende i ledighetskøen. Foto: Joakim S. Enger
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Støre: Flyktningkrisen utfordrer venstresiden

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener venstresiden må erkjenne utfordringene mange tusen nye flyktninger kan skape på det norske arbeidsmarkedet.

Støre mener det hviler et stort ansvar på venstresiden for å finne løsninger som kan hindre at den voldsomme tilstrømmingen av asylsøkere den siste tiden fører til problemer i arbeidsmarkedet.

– I flyktningstrømmen ligger det potensial for store utfordringer i arbeidsmarkedet og økt ulikhet, sier Ap-lederen til Klassekampen.

– Det kan føre til at ledighetstallene vil stige fordi det er mennesker som ikke går rett i arbeid. Det kan vi ikke utelukke, men vi har samtidig både forutsetninger og muligheter til å hindre det om vi tar de riktige valgene, sier han.

– Må være ærlige

I den fagligpolitisk debatten på LO Stats kartellkonferanse på Gol, der Støre deltok denne uken, var flyktningsituasjonen et viktig tema.

– Vi gjør en feil som venstreside om vi ikke er ærlige og åpne om hva utfordringene er. Vi må erkjenne noen av mekanismene som virker på flyktningstrømmer. Derfor er det grunn til å føre en politikk som sikrer at vi ikke har ordninger som gjør Norge spesielt attraktivt i forhold til nabolandene, og for å unngå at mange grunnløse asylsøkere søker seg til Norge. Det vil svekke vår evne til å gi opphold og beskyttelse til de som trenger det, sier han.

Høye anslag

UDI har tidligere anslått at det vil komme 33.000 asylsøkere til Norge i år, men til nå har det kommet nesten 28.000, og takten ligger i dag på 2.500 nye per uke.

I tillegget til statsbudsjettet om flyktninger heter det at Politiets utlendingsenhet (PU) og UDI anser at det mest sannsynlig kommer mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere til Norge neste år. Om dagens nivå holder seg, anslår PU og UDI at antallet for 2016 blir opp mot 120.000. Til sammenligning fødes det omtrent 60.000 barn i året i Norge, og fødselsoverskuddet er på rundt 20.000 årlig.

(©NTB)