Vestlandsbygd bekymret for asylstrøm

Politikk. Bygda Vadheim i Høyanger har 290 innbyggere. Snart kan stedet være vertskap for nærmere 100 asylsøkere, og rådmannen er bekymret for balansen og for hva stedet kan tilby.
– Vi er redd for balansen i samfunnet og at det skal oppstå gnisninger mellom lokalbefolkningen og de som trenger trygghet, sier rådmann Arve Varden i Høyanger kommune til Bergens Tidende. Foto: Vegard Venli

– Hvis det kommer så mange, vil over 30 prosent av innbyggerne i Vadheim være asylsøkere. Vi er redd for balansen i samfunnet og at det skal oppstå gnisninger mellom lokalbefolkningen og de som trenger trygghet, sier rådmann Arve Varden i Høyanger kommune til Bergens Tidende.

– Jeg er urolig for om vi greier å gi dem et godt tilbud. Spesielt merker vi presset innenfor helsetjenester, sier rådmannen.

Foreløpig bor 29 personer på mottak i bygda, mens ni personer som bor i Vadheim, venter på familiegjenforening. Norsk Folkehjelp er i ferd med å bosette 40 mindreårige asylsøkere ved Vadheim Fjordhotell, med opsjon på ytterligere 20 plasser.

– Folk er oppgitt, og jeg synes det er på tide at staten fordeler byrden mer rettferdig. Alle bør selvsagt ta ansvar i den situasjonen vi er i, men det er tøft at Høyanger skal få et mottak til, sier Varden. (©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.