Listhaug: Skal stramme inn i flyktningpolitikken

Flyktninger og integrering. Innstramminger i flyktningpolitikken var ordvalget som gikk igjen da Sylvi Listhaug (Frp) overtok nøkkelen til innvandrings- og integreringspolitikken fra Anders Anundsen (Frp) og Solveig Horne (Frp).
Sylvi Listhaug (Frp) blir innvandrings- og integreringsminister og overtar ansvarsområder fra justisminister Anders Anundsen og likestillingsminister Solveig Horne. Her under den symbolske nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg er glad jeg nå har et bredt politisk flertall bak meg for å stramme inn. Jeg gleder meg til å gjennomføre denne politikken. Jeg skal gjøre mitt ytterste for å holde tilstrømningen nede og sørge for at de som skal ut sendes raskest mulig ut, sa Listhaug.

Den nye innvandrings- og integreringsministeren varslet også innstramminger når det gjelder å stille krav til dem som skal integreres.

– Det er viktig at nye borgere bidrar og ikke bare blir passive mottakere av ytelser. Det er helt avgjørende for å opprettholde det velferdssamfunnet generasjoner har bygget opp, sa Listhaug.

– Snakket om lenge

– Endelig er dagen kommet. Innvandring og integrering samles under en statsråd. Dette er en modell vi har snakket og jobbet for å få lenge, sa justisminister Anundsen.

Listhaug mottok et halvt nøkkelkort fra hver av de to statsrådene som en markering av at hun overtar avdelinger fra begge. Men den nye statsrådsposten skal ha tilhørighet i Justisdepartementet.

Handlingsfrihet

Listhaug repliserte velkomsten med å rose Anundsen for å ha stått i stormen i lang tid og håndtert flyktningpolitikken på en glitrende måte, og Horne for en fremragende jobb med å bosette flyktningene.

Hun understreket at selv om det har kommet færre flyktninger til landet de siste måneden så er ikke utfordringene over, og at tilstrømmingen vil øke på igjen til våren.

Hun pekte på at det da er viktig å ha på plass en politikk for at færre skal komme, at det blir stilt strengere krav til de som skal bli og at det blir raskere utsendelse av dem som ikke skal få bli.

Listhaug avviser at hennes politiske handlingsfrihet er avgrenset av asylforliket som er forhandlet fram på Stortinget denne uken.

På spørsmål om dette er å regne som en marsjordre fra Stortinget, viste Listhaug til at regjeringen skal legge fram en integreringsmelding i løpet av våren. Der vil det komme forslag om flere innstrammende tiltak, understreket hun under nøkkeloverrekkelsen onsdag.

Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen sier Listhaug vil bli målt på bosetting og integrering.

- Vi kommer dessuten til å måle henne på det som blir den store oppgaven i 2016: nemlig å bosette dobbelt så mange flyktninger som før. Rask bosetting i kommunene er en forutsetning for å lykkes med integreringen, sier Pedersen i en pressemelding.

Pedersen mener Listhaugs viktigste oppgave blir å holde orden og sørge for at forvaltning og mottaksapparat er forberedt på både oppgang og nedgang i antall asylsøkere, slik at nye hendelser ikke kommer like overraskende på regjeringen som vi så i høst.

 

(©NTB)

Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.