Opposisjonen reagerer på språkkrav fra Høyre

Politikk. Flere opposisjonspartier reagerer på at Høyre foreslår skjerpede språkkrav for innvandrere kort tid etter at regjeringen kuttet i norskopplæringen for flyktninger.
Et dårlig integreringsforslag mener Karin Andersen (SV). Foto: Stig Veston/SV

– Det er ganske spesielt at de vil kreve bedre norskkunnskaper samtidig som de reduserer muligheten for å lære seg norsk, sier Aps Helga Pedersen til Klassekampen. Hun avviser ikke at Ap kan være med på å stille strengere krav for å innvilge permanent opphold, men mener det er viktig å ha forståelse for flyktningers utfordringer med å integrere seg.

– Stiller man tøffe krav, må man gi folk muligheten til å klare dem, sier hun.

SVs Karin Andersen sier Høyres forslag føyer seg inn i «en rekke dårlige integreringsforslag» fra partiet, mens Heidi Greni i Senterpartiet sier tankegangen ikke henger på greip.

– Man forkynner hvor viktig det er at flyktningene lærer seg norsk samtidig som man kutter.

Ingjerd Schou, som la fram forslaget om språkkrav og andre krav for å innvilge permanent opphold, mener kritikerne bommer. Hun sier kuttene i språkopplæring gjelder flyktninger som antakelig ikke skal bli boende i Norge. Hun understreker også at forslaget som ble lagt fram mandag, er et rent Høyre-forslag, mens kuttene er regjeringens politikk.

– Vi må kunne produsere politikk på egen kjøl som kan inspirere regjeringen, sier hun.

(©NTB)

Flere artikler om
Emner

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.