Regjeringspartiene, KrF og Venstre ble i desember enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om et asylforlik. Fra v. Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Regjeringspartiene, KrF og Venstre ble i desember enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om et asylforlik. Fra v. Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp) og Knut Arild Hareide (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Asylstrid første politiske fight på nyåret

Arbeidsløshet, terrortrusler og flyktningkrisen vil prege norsk politikk framover. Våren på Stortinget byr på en lang rekke andre stridssaker i tillegg.

Etter lang juleferie behandler Stortinget 12. januar det 64 punkter store integreringsforliket som de seks største partiene inngikk like før jul. Forslaget er beskrevet som marsjordre og arbeidsinstruks til den nye integrerings- og innvandringsministeren Sylvi Listhaug (Frp).

Asylfeide

I romjulen kom Listhaug selv med et 150 sider langt høringsforslag med omfattende innstramminger i asylpolitikken. Forslaget – en konkret oppfølging av asylforliket på Stortinget fra 19. november – satte seg nokså umiddelbart i halsen på flere av forlikspartnerne.

Etter bare seks uker på høring skal departementet se på forslaget på nytt, før det sendes videre til Stortinget. Fra regjeringens side er det håp om å få det ferdigbehandlet innen påske.

Deretter kommer regjeringens integreringsmelding, som også ventes å skape bølger. I tillegg kommer de faste postene revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen, som i stor grad ventes å bli preget av flyktningkrisen og den store tilstrømmingen av asylsøkere til Norge i 2015.

Asylutgifter og de planlagte kuttene i selskapsskatten og personskatten gjør at handlingsrommet for nye satsinger er sterkt begrenset, erkjente statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB i jula.

Inntektssystemet

Kommunereformen og det nye inntektssystemet for kommunene vil prege møtene i kommunalkomiteen, mens helsepolitikerne skal behandle opptrappingsplanen for rus og nasjonal helse- og sykehusplan.

Egen Nav-melding

Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vil i stor grad måtte befatte seg med følgene av den stigende arbeidsløsheten, men regjeringen skal også legge fram en egen sak om Nav til våren.

Om klimapolitikken blir det også høye bølger. Parisavtalen skal følges opp, og klimaforliket forsterkes, samtidig som regjeringen fortsetter forhandlingene med EU om nasjonale utslippsforpliktelser. I tillegg blir det nye runder om rovdyrforliket, samt at energimeldingen og naturmangfoldsmeldingen skal behandles.